Πολύμηνες φυλακίσεις επέβαλε το Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση λήψης παράνομων επιδοτήσεων για βοσκοτόπια και δασικές εκτάσεις στην Αγόριανη Φθιώτιδας.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι εμφανίζονται στην πλειονότητα τους να συνδέονται μεταξύ τους με συγγενική ή φιλική σχέση, κρίθηκαν ένοχοι καθώς το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους. Μόνο σε τέσσερις από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους το δικαστήριο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και επέβαλλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 40 μήνες, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Το δικαστήριο ακολουθώντας τον δρόμο που «έδειξε» η εντεταλμένη της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο των κατηγορούμενων όσο και μαρτύρων για αδικήματα όπως της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργία στην προηγούμενη πράξη και της ψευδούς βεβαίωσης.
Η συγκριμένη δίκη ήταν μια από τις πρώτες που αφορούσε επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από ανώνυμη καταγγελία το 2020 η οποία έφερε τον τίτλο «Χρυσαφένιοι βοσκότοποι, ο νόμος της σιωπής».
Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν δηλώσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα όπως προβλεπόταν μέχρι και το 2021 για τη διετία 2019 -2020. Σύμφωνα με την κατηγορία τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δήλωναν, μέσω ψευδών βεβαιώσεων, ότι εκμίσθωναν βοσκότοπους στην ορεινή Φθιώτιδα. Μάλιστα, μόνο για την επίμαχη διετία εμφανίζονται να έλαβαν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από 26.000 έως 91.000 ευρώ ο καθένας.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένα ζευγάρι καθηγητών, μία φαρμακοποιός, ένας υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία, ένας χειρουργός οδοντίατρος κι ένας πληροφορικάριος.
Αυτό που φαίνεται να τους «ένωσε» ήταν το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων στο Δομοκό στο οποίο απευθύνθηκαν όλοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας, στην αγόρευση της, ήταν καταπέλτης καθώς εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι οι κατηγορούμενοι «έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται». «Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός η οποία απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων που έκαναν λόγο για νομική πλάνη και καλή πίστη καθώς γνώριζαν, όπως είπαν, ότι για τις επιδοτήσεις απαιτούνταν μόνο η κατοχή της έκτασης. «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο» ανέφερε.