Ζάλη προκαλούν τα ποσά που καταχράστηκαν τα μέλη εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε πολίτες σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Γιαννιτσά.

Η λεία τους υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 550.000 ευρώ, καθώς παρουσιάζονταν στα υποψήφια θύματα τους ως εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών. Στη συνέχεια τους έπειθαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά που είτε θα αξιοποιούνταν σε διευθέτηση δανειακών υποχρεώσεων είτε θα επενδύονταν σε διάφορα επενδυτικά προγράμματα του εξωτερικού, με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δράση της εγκληματικής ομάδας έλαβε τέλος μετά από συντονισμένη επιχείρηση του «ελληνικού FBI», μετά από πολύμηνη έρευνα που κατέδειξε ακριβώς τον τρόπο δράσης αλλά και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ως «αρχηγός» του κυκλώματος περιγράφεται ένας 57χρονος, ο οποίος αναλάμβανε να εντοπίζει και να προσεγγίζει τα υποψήφια θύματα και αφού τους συστήνονταν ως σοβαρός και αναγνωρισμένος οικονομολόγος – επενδυτής, με εταιρείες στο εξωτερικό (Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ), τους έπειθε να «επενδύσουν» μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία εν τέλει κατέληγαν στα μέλη της οργάνωσης.

Σημαντικό ρόλο φέρεται να είχε και ένας 56χρονος, ο οποίος παρουσιαζόταν ως αστυνομικός που υπηρετούσε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, για να προσδώσει αξιοπιστία στο πρόσωπό του όπως μεταφέρουν αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ένας 56χρονος, παρουσιαζόταν ως πρόεδρος στα επίμαχα επενδυτικά προγράμματα και έλεγε στα θύματα ότι θα βοηθούσε με την άμεση απόδοση κερδών. Μαζί με τον «αρχηγό» αναλάμβαναν να συνομιλούν με τα θύματα, στους οποίους ανέλυαν τα «επενδυτικά προγράμματα», καθησυχάζοντάς τους ότι τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα.

Μία 51χρονη, αναλάμβανε την αποστολή εγγράφων προς τους εξαπατηθέντες πολίτες, τα οποία αφορούσαν στις φερόμενες επενδυτικές εταιρείες, προκειμένου αρχικά να υπογράψουν και έπειτα να «επενδύσουν». Μάλιστα, στα συγκεκριμένα έγγραφα υπήρχε και ρήτρα εμπιστευτικότητας. Επιπλέον, λάμβανε και αυτή χρηματικά ποσά, ώστε να προωθήσει τα φερόμενα επενδυτικά προγράμματα, ενώ σε μία εκ των συναντήσεων με τα θύματα της οργάνωσης παρουσιάστηκε ως πρόεδρος μίας εκ των «εταιρειών».

Τέλος, ένας 73χρονος, παρουσιαζόταν ως τραπεζίτης του «αρχηγού».

Για την υπόθεση συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Σε βάρος του, καθώς και σε βάρος των 5 μελών της οργάνωσης, είχε σχηματισθεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που επιχειρεί την τέλεση απατών κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με αντίστοιχη προκληθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ.