Τον αποκαλούν «Έλληνα Πουαρό». Ο ίδιος όμως αφήνει για τους άλλους τα θετικά σχόλια και λέει πως κρίνει κυρίως αρνητικά τον εαυτό του την ώρα που πηγαίνει για ύπνο. Είναι ο «πατριάρχης» της ιδιωτικής έρευνας στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, καθώς ασχολείται με τον εν λόγω τομέα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο Γιώργος Τσούκαλης έχει εξιχνιάσει μερικές από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της χώρας μας, με πιο πρόσφατη τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την αρχαιοκαπηλία.

«Ενώ σπούδασα οικονομολόγος, προέκυψε από μικρό παιδί να θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά» λέει στο Newsbeast o Γιώργος Τσούκαλης.

«Ήθελα να γίνω ηθοποιός ή ντετέκτιβ, αλλά για ηθοποιός ήμουν ατάλαντος» εξηγεί γελώντας και προσθέτει πως έτσι ακολούθησε τη δουλειά του ερευνητή από το 1980 και έκτοτε δεν έχει ασχοληθεί με κάτι άλλο.

«Πολύ δύσκολη ήταν η υπόθεση του Άλεξ, γιατί τα στόματα ήταν πολύ κλειστά στην κλειστή κοινωνία της Βέροιας»

Γιώργος Τσούκαλης
Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στην πολυετή πορεία του στον τομέα της έρευνας, ο Γιώργος Τσούκαλης αναφέρει πως δεν είχε ποτέ τον χρόνο να μπει στην «περιπέτεια» να μετρήσει τις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί, αλλά επισημαίνει πως είναι πάρα πολλές. «Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν αντίκτυπο και στην ελληνική κοινωνία, όπως η υπόθεση του Άλεξ από τη Βέροια, η υπόθεση Γιακουμάκη, η υπόθεση Ζέμπερη, η υπόθεση των αρχαίων της Κορίνθου, όπου ένα ολόκληρο μουσείο βρέθηκε στο Μαϊάμι και πολλές άλλες» μας εξηγεί ο ιδιωτικός ερευνητής.

«Πολύ δύσκολη θα έλεγα πως ήταν η υπόθεση του Άλεξ, γιατί τις πρώτες ημέρες τα στόματα ήταν πολύ κλειστά στην κλειστή κοινωνία της Βέροιας και οξύμωρα, μετά από ένα χρονικό διάστημα, άρχισαν να ανοίγουν. Έτσι μπόρεσα να συλλέξω όλους αυτούς τους μάρτυρες, τους οποίους οδήγησα στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Και η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχε, όμως, μεγάλη δυσκολία. Ιδιαιτέρως δύσκολη ήταν και η υπόθεση των αρχαίων της Κορίνθου, όπου ένα ολόκληρο μουσείο είχε μεταφερθεί από την αρχαία Κόρινθο στο Μαϊάμι. Τότε δε, είχε προφυλακιστεί αδίκως (οφείλω να το πω) ο τότε υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και είχε έναν βαθμό δυσκολίας, καθώς υπήρχαν εμπόδια, παρεμβάσεις και πάρα πολλά προβλήματα. Τελικά, όμως, είχε αίσιο τέλος και έπειτα από δύο χρόνια ερευνών τα αρχαία της Κορίνθου βρέθηκαν και πάλι στις προθήκες του μουσείου» συμπληρώνει.

«Η έρευνα έχει πάντα απρόοπτα»

Υπάρχει, όμως, κάποια υπόθεση που έκανε τον Γιώργο Τσούκαλη να πέσει από τα σύννεφα; «Η έρευνα έχει πάντα απρόοπτα» απαντά ο ίδιος.

«Η έρευνα έχει ανατροπές, πράγματα που δεν μπορείς να τα φανταστείς, όσο καλά προγραμματισμένος και να είσαι. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν ανατροπές, που δεν μπορείς να τις φανταστείς. Εκεί άλλωστε είναι και το κομβικό στοιχείο, να μπορείς να διαχειριστείς και αυτές τις συνθήκες, όπου βρίσκεσαι κάποια στιγμή χωρίς να το φαντάζεσαι ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Τσούκαλης
Ο Γιώργος Τσούκαλης σε βράβευσή του

«Η έρευνα είναι μαθηματικά, είναι ένα παζλ που προσπαθείς να συμπληρώσεις τα τετραγωνίδια»

Τονίζοντας πως για τον ίδιο δεν υπάρχει το λεγόμενο «τέλειο έγκλημα», ο ιδιωτικός ερευνητής σημειώνει: «Μην ξεχνάμε ότι η έρευνα είναι μαθηματικά, είναι ένα παζλ που προσπαθείς να συμπληρώσεις τα τετραγωνίδια. Εάν κάποιος έχει υπομονή και επιμονή, θα συμπληρώσει και το πιο δύσκολο παζλ. Και ο πιο δύσκολος γρίφος λύνεται».

Τι απαντά, όμως, σε όσους τον αποκαλούν «Έλληνα Πουαρό»; «Ο κόσμος με αποκαλεί έτσι. Εγώ προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ. Κρίνω τον εαυτό μου οξύμωρα. Τον κρίνω όταν πάω για ύπνο πάρα πολύ, αλλά τον κρίνω κυρίως αρνητικά. Θετικά θέλω να με κρίνει ο κόσμος» λέει στο Newsbeast.

«Το επάγγελμα του ερευνητή έχει μπει σε μία ευθεία ανόδου στη χώρα μας»

«Είναι γεγονός ότι σε κάποια προηγμένα κράτη υπάρχει έντονη δραστηριότητα των γραφείων ερευνών, αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν νομίζω ότι υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει ζητήσει τη συνδρομή ενός ερευνητή, όπως ζητάει για νομικά θέματα τη συνδρομή ενός δικηγόρου.

Επομένως, το επάγγελμα του ερευνητή έχει μπει σε μία ευθεία, θα έλεγα ανόδου, και προσφέρει πάρα πολλά, αρκεί να γίνει ορθή χρήση αυτής της πολύ καλής δουλειάς, η οποία μέσα στην εξίσωση δεν έχει μόνο την προσφορά στοιχείων, αλλά είναι και κοινωνικό λειτούργημα. Μην ξεχνάμε πως πολλές φορές ένας ερευνητής θα πρέπει να σκέφτεται ότι στην εξίσωση υπάρχει και το κοινωνικό λειτούργημα» υπογραμμίζει ο κ. Τσούκαλης.

Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένες υποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην πόρτα ενός ιδιωτικού ερευνητή, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσούκαλη, είναι οι εξαφανίσεις, τα εγκλήματα, η παραβατικότητα των παιδιών, οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, τα θέματα με ασφαλιστικές εταιρείες, οι απάτες του “λευκού κολάρου”, οι απάτες που γίνονται ανάμεσα σε κάποιους που συνεργάζονται είτε στην ίδια εταιρεία είτε ανταγωνιστικά, αλλά και η αρχαιοκαπηλία.

«Ασχολούμαι 33 χρόνια με την αρχαιοκαπηλία – Με την ομάδα μου έχουμε παραδώσει στην ελληνική κοινωνία 16.619 αρχαιότητες»

Όπως μας εξηγεί ο ιδιωτικός ερευνητής με τις δεκάδες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στο ενεργητικό του, ασχολείται εθελοντικά με την καταπολέμησή της εδώ και 33 χρόνια. Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την υπόθεση του Μπάμπη Κούτσικου από το Μεσολόγγι ο Γιώργος Τσούκαλης σημειώνει: «Το πιο πιθανό σενάριο και το οποίο έχουμε στο μυαλό μας και εγώ και η οικογένειά του, αλλά πιστεύω και η Αστυνομία, είναι ότι δεν ήταν κίνητρο της δολοφονίας τα 17.000 ευρώ, που χρωστούσε στον ίδιο ο κρεοπώλης.

Κάτι ήξερε ο Μπάμπης, κάτι έμαθε και φοβόντουσαν μην ανοίξει το στόμα του. Ο κρεοπώλης φοβόταν, αν και πιστεύω πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσω πληθυντικό. Τον έβγαλαν από τη μέση, αφού τον παγίδευσαν».

Ο Γιώργος Τσούκαλης στο Μεσολόγγι

«Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, εάν στην εξίσωση τελικά, όταν λυθεί απόλυτα η υπόθεση, υπάρχει και η λέξη “αρχαιοκαπηλία”. Μην ξεχνάμε, δε, ότι ασχολούμαι 33 χρόνια με την αρχαιοκαπηλία και έχω βγάλει υποθέσεις εκεί στην περιοχή και στο Αγρίνιο. Το θέμα το γνωρίζω λίγο περισσότερο, γι΄ αυτό και επιμένω προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με την ομάδα έχουμε παραδώσει στην ελληνική κοινωνία, με την τελευταία υπόθεση που ολοκληρώθηκε πριν από 10 ημέρες, 16.619 αρχαιότητες» αναφέρει κλείνοντας ο κ. Τσούκαλης.

  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Γιώργος Τσούκαλης