Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και τόνισε πως χρειάζονται τομές στη Δικαιοσύνη, όπου θα αφορούν «πρωτίστως παθογενείς καταστάσεις».

«Οι αλλαγές και οι αναγκαίες τομές στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αφορούν πρωτίστως παθογενείς καταστάσεις, διαδικασίες και διαχρονικές ελλείψεις και όχι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων που διακονούν και κοινωνούν τον θεσμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Γόρδιος Δεσμός της καθυστέρησης, που μεταπίπτει σε αρνησιδικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προωθητική συνεργασία Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, με τη στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και όλοι μπορούν να κερδίσουν, εφόσον δουν τη μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας κεντρικών πολιτειακών θεσμών, την πρόσβαση και την παροχή δικαιοσύνης στους Έλληνες πολίτες και την εξυπηρέτηση μειζόνων εθνικών προτεραιοτήτων, όπως η οικονομική ανάταξη και η ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Πρόστιμα» στους… δικομανείς

Για «δικομανία» κάποιων Ελλήνων, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προανήγγειλε καταβολή σημαντικών δικαστικών εξόδων για μηνύσεις και αναφορές που καταλήγουν στο αρχείο.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Και κάτι ακόμα, που αφορά στην περίφημη «δικομανία» κάποιων Ελλήνων.
Δεν επιθυμούμε την παρεμβολή οποιουδήποτε εμποδίου στην πρόσβαση των πολιτών
στη Δικαιοσύνη.

Όμως, η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που είναι και θα παραμείνει ανεμπόδιστη, δεν
μπορεί να γίνεται καταχρηστικά με σωρεία αβάσιμων μηνύσεων, αναφορών και
αγωγών. Μηνύσεις και αναφορές που τίθενται κατά νόμο στο αρχείο, θα
ακολουθούνται υποχρεωτικά από την καταβολή σημαντικών δικαστικών εξόδων.

Το ίδιο και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα
του νικήσαντος διαδίκου».

«Οι ποινές θα εκτελούνται υποχρεωτικά»

Επίσης, τόνισε ότι «οι ποινές, θα δούμε από πιο όριο, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Προφανώς, θα επαναφέρουμε και τη χρηματική μετατροπή κάποιων ποινών ή τμήματος αυτών, αλλά το Ποινικό Δίκαιο, εκτός από τον τιμωρητικό του χαρακτήρα, πρέπει να ενισχύσει τον προληπτικό και τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Όλοι όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή, θα είναι πολύ σοβαρό».

«Είμαστε επίσης, αντίθετοι, με την ξεχωριστή ποινική μεταχείριση διαφόρων ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Οι ποινικές διατάξεις ισχύουν για όλους και οι ποινές διαφοροποιούνται, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης. Αλλά, επαναλαμβάνω, οι ποινές θα εκτελούνται», είπε μεταξύ άλλων.