Ο Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με θέμα την «Κλιματική Κρίση και την Ευρωπαϊκή Συνεργασία» και αναφέρθηκε στα μέσα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Πολιτική Προστασία.

Ο υπουργός ανέφερε πως μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» επιχειρούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν όλα αυτά τα εργαλεία που θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους να παίρνουν τις αποφάσεις με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και την επιστημονική ανάλυση.

«Αυτή είναι η αξία του να στήσεις μία σύγχρονη πολιτική προστασία εάν συνδέσεις την επιστήμη με την επιχειρησιακή απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι στόχος είναι η χώρα να γίνει πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γι αυτό το λόγο το υπουργείο βασίζεται στο τρίπτυχο «πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να στηθεί μια εθνική βάση δεδομένων που θα αφορά τις φυσικές καταστροφές και το οποίο όπως είπε, «θα είναι η μήτρα από την οποία οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν μοντέλα που θα δίνουν στον επιχειρησιακό». «Αυτό θα είναι μία μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα. Είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας έδωσε το εμβληματικό προτζεκτ της DG REFORM ώστε να χτιστεί η εθνική βάση δεδομένων. Την ίδια στιγμή όλα αυτά να αποτελούν την οικοδόμηση ενός σύγχρονου υπουργείου που αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία περισσότερο ως πρόληψη παρά ως καταστολή», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.