Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους ηγέτες που είχε θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από την Ρωσία» και πρόσθεσε: «μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις για το πλαφόν αλλά η επιχειρηματολογία μας, έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις είπε για το πλαφόν στο TTF και τώρα όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι «η σκυτάλη περνάει στους υπουργούς Ενέργειας. Ασχέτως των παρεμβάσεων η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας» και σημείωσε ότι αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Είπε ακόμα ότι οι τιμές έπεσαν όταν οι αγορές διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί όταν συζητάμε για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Εκτός της ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός συζητήθηκαν σήμερα και οι στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και καταδίκασε επίσης για ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις απέναντι στις δομές της Ουκρανίας. 

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς πως αυτό θα έχει αντίκρισμα στους πολίτες είπε ότι με τις παρεμβάσεις που υπάρχουν οι πολίτες θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές. 

Για το αν δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στο ντίζελ και την βενζίνη απάντησε: «Εδώ δεν έχουμε καλά – καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη και με ρωτάτε για νέα».

«Έχουμε πληρώσει στο παρελθόν λαϊκισμούς και πλειοδοσίες»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι ευμετάβλητη και δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα τι θα γίνει αύριο σημείωσε και είπε ότι δεν έχει κάτι καινούργιο να πει. Πρόσθεσε ότι έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες και δεν θα ξεφύγουμε παράλληλα από τον στόχο του 2022 για το πρωτογενές έλλειμμα».

«Η χώρα μας έχει πληρώσει στο παρελθόν λαϊκισμούς και πλειοδοσίες και κάθε ευρώ είναι μετρημένο», είπε ο πρωθυπουργός. 

Η Τουρκία και οι προκλήσεις της Άγκυρας

Για την Τουρκία και αν έχει αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αναμένονται κυρώσεις και αν ανησυχεί από την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου είπε: «Υπάρχει ενόχληση γιατί μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις και μάλιστα κερδίζει οικονομικά. Έχουμε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν τρίτα πρόσωπα να παραβιάζουν εντός της Τουρκίας τις κυρώσεις»

Για τις διμερείς σχέσεις τόνισε ότι δεν θέλει να επανέλθει σε όσα έγιναν στην Πράγα. «Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καθώς έγιναν μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές. Δεν είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί το status quo στην περιοχή, στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά της», πρόσθεσε. 

Για τις προσδοκίες του από την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χαίρεται που θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και να συζητήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις.

«Η Γερμανία μεταπείστηκε στην χθεσινή συζήτηση και θα συζητήσουμε ενέργεια, διμερείς σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, επενδύσεις στην Γερμανία και είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η δύσκολη σχέση μας με την Γερμανία ανήκει στο παρελθόν, πρόσθεσε. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για συμφωνίες στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι όσοι τα γράφουν ξέρουν κάτι παραπάνω από τον ίδιο…

«Η χθεσινή απόφαση λαμβάνει υπόψιν τις ελληνικές προτάσεις»

Για το πόσο κοντά είναι στην ελληνική πρόταση η χθεσινή απόφαση και τι θα πρέπει να προτιμήσουν οι πολίτες πετρέλαιο ή φυσικό αέριο απάντησε: «Η χθεσινή απόφαση λαμβάνει υπόψιν τις ελληνικές προτάσεις. Έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα μια τεχνοκρατική επάρκεια είπε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι τεκμηριωμένες και γινόμαστε γεφυροποιοί. Στα ζητήματα της ενέργειας όταν μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή απόφαση πρέπει να μπαίνουμε και στα παπούτσια και άλλων χωρών και στις ευαισθησίες τους».

Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο το οποίο εν δυνάμει μπορεί να τροφοδοτήσει και χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο αγωγό IGB ο οποίος συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και νέα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούμε να εξάγουμε το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και να γίνουμε εξαγωγείς και όχι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο νέο ενεργειακό οικοδόμημα», τόνισε ακόμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν κοινωνικό πρόσημο και υπολογίζουν και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Για το επόμενο μεγάλο ορόσημο το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί. Έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών και αν γυρίσει σ’ εμάς θα είναι κακή εξέλιξη γιατί θα σημαίνει ότι δεν μπορούν να την ξεπεράσουν.