Στην αποδόμηση των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα με κυρίαρχο την ακρίβεια και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ προχωρά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα το έργο της.

Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων η ΝΔ παρουσίασε νέο βίντεο στο οποίο αρχικά αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα fake news και για τους συνταξιούχους». Στη συνέχεια προβάλλεται ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γράφει ότι «2 εκ. συνταξιούχοι έχασαν οριστικά τα αναδρομικά τους» και ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή με την εξής λεζάντα: «Η αλήθεια: Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις».

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται σε δύο προτάσεις:  «Το είπαμε. Το κάναμε» και έτσι αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική τροχιά και θέλει να διαλύει τα όποια νέφη αναξιοπιστίας επιχειρούν να δημιουργήσουν οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι συνθήκες που βιώνουμε – λόγω της ενεργειακής κρίσης – είναι άκρως απαιτητικές και επικίνδυνες, καθώς ανατρέπουν την ζωή των πολιτών, προκαλούν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και για αυτό απαιτούνται οι βέλτιστες διαχειριστικές ικανότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μελετάται πολιτική στήριξης για το φυσικό αέριο, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα,  καθώς οι τιμές σκαρφαλώνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυξήσεις να φτάνουν μέχρι και 12 φορές πάνω. Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να ξαναγυρίσουν στο πετρέλαιο, δεδομένου ότι η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι οικονομικά ασύμφορη.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν διεύρυνση των δικαιούχων και των χρημάτων, που δίνουν τη δυνατότητα στο κομμάτι των ενεργειακών υποδομών, δηλαδή, στην αλλαγή εγκαταστάσεων ή στην προμήθεια συσκευών που είναι πιο οικονομικές και λιγότερο ενεργοβόρες, να ενισχυθεί σημαντικά ο καταναλωτής, έτσι ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί, ό,τι θα τον βοηθήσει στο να καταναλώνει λιγότερη και συνεπώς φθηνότερη ενέργεια.

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται και στις αποφάσεις της Ευρώπης, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν οι υπουργοί ενέργειας των κρατών – μελών της Ε.Ε. με στόχο να δρομολογηθούν εξελίξεις, προκειμένου να οργανωθούν οι κυβερνήσεις πάνω στο νέο πλαίσιο και να προλάβουν τις βαριές συνέπειες του χειμώνα που έρχεται.