Αναφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης για την εξεταστική είναι ξεκάθαρη: «όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός θέλουμε την πλήρη διερεύνηση και για την επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη διερεύνηση ύπαρξης και άλλων λογισμικών εντός της επικράτειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διερευνηθούν όλα σε βάθος χρόνου και λέμε “ναι” αλλά δεν νοείται αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών. Όχι για να μπούμε σε λογική συμψηφισμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά και όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου. «Αυτό που θέλουμε είναι φίλτρα για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και να μην υπάρξουν αστοχίες. Προφανώς το πρόσφατο περιστατικό ανέδειξε αδυναμίες και γι’ αυτό η κυβέρνηση επιμένει να συλλέξει εμπειρίες από εκείνους που είχαν διαχειριστεί από αυτές τις θέσεις περιστατικά στο παρελθόν για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά».

Συμπλήρωσε ότι η υπηρεσία και η ανεξάρτητη εισαγγελική λειτουργός κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του νόμου που ισχύει. «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν ήταν σε γνώση του πριν ξεκινήσει η διαδικασία η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι στη Βουλή θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και δεν υπάρχει περίπτωση ό,τι έχει ζητηθεί σε θεσμικό επίπεδο να μην γίνει.

Ερωτηθείς ξανά απάντησε ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο περιστατικό σαν αυτό του κ. Ανδρουλάκη».

Για συνταγματολόγους που λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη απάντησε: σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της επισύνδεσης του κινητού Ανδρουλάκη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη να προσφύγει στην δικαιοσύνη.