Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που πρόβαλλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, ήταν ότι πρέπει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Αυτά, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει όταν ζητούσε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών το 2019.

Έτσι, το επόμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο και τα επιμέρους υπουργεία προετοιμάζουν πυρετωδώς νομοσχέδια τα οποία θα κλείσουν έναν κύκλο μεταρρυθμίσεων για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η εβδομάδα που ξεκινά θα στιγματιστεί από την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το θέμα των παρακολουθήσεων. Όμως η τελευταία του Αυγούστου, θα έχει πιθανότατα προς το τέλος της τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια μια σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν τομείς όπως η οικονομία, το ψηφιακό κράτος και η παιδεία.

Ο Τειρεσίας του Δημοσίου

Από τις πιο βασικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο Τειρεσίας του Δημοσίου που θα περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για μια νέα αρχή που θα έχει ως στόχο την διασύνδεση τραπεζών και δημοσίου για την πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών. Κι αυτό, γιατί οι τράπεζες γνωρίζουν τις οφειλές ενός ιδιώτη στις ίδιες ή και σε άλλες τράπεζες αλλά όχι τι χρωστούν στο δημόσιο. Επίσης, το δημόσιο άλλη γνωρίζει μόνο τι οφείλουν οι πολίτες σε εφορίες ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ αλλά όχι τι χρωστούν στις τράπεζες.

Η νέα αρχή θα είναι ανεξάρτητη, δηλαδή δεν θα υπάγεται σε κάποιο υπουργείο ή δημόσιο φορέα, και θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή. Θα διοικείται από ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη, θα πρέπει να είναι στελέχη από την αγορά ή συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, σχετικοί με το αντικείμενο.

Η χρησιμότητά του θα είναι διπλή: από την μια θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τις τράπεζες και από την άλλη θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση τον εντοπισμό των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», οι οποίοι είτε έχουν μεγάλα χρέη στο δημόσιο και καταφέρνουν και δανείζονται μεγάλα ποσά από τράπεζες.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο για τα δεύτερα σε μέγεθος ναυπηγεία της χώρας, αυτά της Ελευσίνας, το οποίο θα δίνει λύση στην εξυγίανση της εταιρείας που τα κατέχει. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ναυπηγείων της Ελευσίνας θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση ναυπηγικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης, θα δημιουργηθούν επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας εκτός από τους ήδη υπάρχοντες, θα αλλάξει το τοπίο στη Δυτική Αττική.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ένα από τα βασικά project που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και αναμένεται να βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους είναι το νομοσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη στα τέλη Ιουλίου έγιναν δύο σημαντικές δράσεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου για την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την έναρξη εφαρμογής της. Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» με στόχο να θεσπίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για διάφορες τεχνολογίες, με πρώτη μεταξύ τους αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και λίγες μέρες μετά, ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση.

Η εκπαίδευση στο προσκήνιο

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε εκτενώς τους 5+1 άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής. Με απλά λόγια παρουσίασε το σχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και για εξασφάλιση περισσότερων και πιο ποιοτικών εφοδίων στους νέους ανθρώπους.

Οι βασικές ιδέες είναι:

Η αποκατάσταση της εκπαίδευσης ως ενός πραγματικά δωρεάν αγαθού για όλους.

  • Ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού περιεχομένου με νέα προγράμματα σπουδών και νέα βιβλία σε κάθε βαθμίδα.
  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση με νέους διορισμούς αλλά και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας των δομών εκπαίδευσης με βασικό εργαλείο την αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών και εξοπλισμού.

Τέλος, στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται η απλοποίηση όλων των διαδικασιών και η αποκέντρωση. Για παράδειγμα, λήψη αποτελεσμάτων των πανελλαδικών με SMS.

Πυρετωδώς επίσης εργάζονται τα επιτελεία στα υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Καθένα από αυτά τα υπουργεία στον τομέα ευθύνης του θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες σχέδια που θα αλλάξουν το τοπίο και κυρίως θα ακολουθήσουν ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα όπως για παράδειγμα στον τομέα του εκσυγχρονισμού του δικαίου μας για τη χρησιμοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και την επανίδρυση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορά τον αγροτικό κόσμο της χώρας.