Βαθαίνει η ρωσοουκρανική κρίση μετά και το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και την επίσημη απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν Ρώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς σημαίνοντας συναγερμό σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, που προειδοποιούν εδώ και μήνες τη Μόσχα, ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, θα επέφερε μία ηχηρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 9.30 εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο οποίο θα συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για το σκέλος της ασφάλειας σε ενεργειακή επάρκεια. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας αλλά και οι εναλλακτικές πηγές για τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται δε ότι στις 14 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, όπου είχαν τεθεί επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια τις επιπτώσεις τους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν στρατιωτικά και γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς απασχολεί η πιθανή ελληνική εμπλοκή στο ουκρανικό ζήτημα μέσω των βάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Την ίδια ώρα και δεδομένου ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη ζητήσει εδώ και μία εβδομάδα από όλους τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σχέδιο μεταφοράς για όσους Έλληνες ομογενείς βρίσκονται ακόμα στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.

Ανοικτή γραμμή Αθήνας – ΕΕ

Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει σαφές μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, ενώ τρεις ημέρες πριν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει: «Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαίους παράγοντες, καθώς η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, η στήριξη προς την Ουκρανία είναι συμπαγής με την Κομισιόν να ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων.