Η έναρξη των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων για τη νέα χρονιά θα σημάνει και το κλείσιμο σχεδόν των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» που είχε συσταθεί κατόπιν προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στηρίχθηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά στις 18 του μηνός και αφού τέσσερα εικοσιτετράωρα νωρίτερα θα έχουν παραδοθεί τα σχετικά πορίσματα. Για μια ακόμη φορά σε Εξεταστική, δεν θα υπάρχει κοινό πόρισμα, αλλά διαφορετικά, αφού σε άλλα συμπεράσματα καταλήγει η Νέα Δημοκρατία και σε άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το μεν κυβερνών κόμμα θα κάνει λόγο για φιάσκο, η δε αξιωματική αντιπολίτευση για συγκάλυψη από πλευράς κυβέρνησης που επέλεξε να μην καταθέσουν ως μάρτυρες τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Το προεδρείο της Εξεταστικής υπό τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη θα συνενώσει τις θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων σε ένα ενιαίο κείμενο, προκειμένου στις 20 Ιανουαρίου όπως όλα δείχνουν, να παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Η απουσία κατάθεσης πολιτικών προσώπων στις συνεδριάσεις συνέβαλε καταλυτικά προκειμένου να κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί και να μην ζητηθεί παράταση όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διαδικαστικά από εκεί και πέρα, το ενιαίο κείμενο με τις θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων δεν θα εισαχθεί αυτομάτως στην Ολομέλεια προς συζήτηση καθώς απαιτείται προηγούμενο σχετικό αίτημα που θα πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 60 βουλευτές. Προφανώς ο αριθμός αυτός θα συμπληρωθεί εύκολα αφού τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να φθάσουν τα πορίσματα στην Ολομέλεια προκειμένου το κάθε κόμμα να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα συμπεράσματα που έχει εξαγάγει στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει.