Την λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών των παραγωγών του νομού Σερρών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές λόγω πλημμυρών, ζήτησαν με ταυτόχρονες ερωτήσεις τους στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη .

Ο κ. Καραμανλής, όπως είχε δεσμευθεί και με δημόσια δήλωσή του ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στο Νομό Σερρών, όσο και για το κυβερνητικό σχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, καθώς κι αυτών που κατέχουν μη σπαρμένες γεωργικές εκτάσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο κι ως εκ τούτου τα εισοδήματά τους για τον επόμενο χρόνο, και που – με το παρόν νομικό πλαίσιο – δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Η κ. Σπυράκη ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει υπ’ όψιν της το σύνολο των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αθροίζοντας τις επιπτώσεις καθώς η χώρα μας διαθέτει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες λόγω του ειδικού προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Η ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης για άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές και να διερευνήσει άμεσα αν προβλέπονται επιπλέον ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση ή την κατασκευή έργων για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες ή άλλα φυσικά φαινόμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.