Η παραίτηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα επανεκλογής της στη θέση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα, καθώς εκεί που φαινόταν πως οι διεκδικητές ήταν τρεις (Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης), τις τελευταίες ώρες έχουν διπλασιαστεί οι μνηστήρες του θώκου και πληροφορίες λένε ότι μπορεί να υπάρξει και έβδομη υποψηφιότητα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες στο… παιχνίδι μπήκαν επίσης ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, θυμίζοντας εν πολλοίς την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2017 για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Τότε οι υποψήφιοι ήταν εννέα: η Φώφη Γεννηματά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο επίσης πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. Απόστολος Πόντας, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τζιώτης και ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν οι δύο πρώτοι, με την κ. Γεννηματά να παίρνει το 56,75% των ψήφων και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 43,25%.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύει σήμερα ότι οι πολλές υποψηφιότητες κάνουν καλό στο κίνημα και το δυναμώνουν, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η συμμετοχή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου που εάν δεν αναδείξουν νικητή (πλέον θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι κανείς δεν θα πάρει πάνω από 50%) θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος στις 12 Δεκεμβρίου.

«Όλοι είναι καλοδεχούμενοι»

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας, ο οποίος θα βασίζεται σε μία συζήτηση ιδεών. Εγώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα αξιολογήσω κανένα συνυποψήφιό μου, θα μας αξιολογήσει όλους ο λαός της δημοκρατικής παράταξης. Θέλω να υπάρξει ένα πολιτικό γεγονός μαζικό και όχι μία μίζερη εσωστρεφή διαδικασία. Το επίδικο των εκλογών που έρχονται δεν είναι απλά ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιος μπορεί να ξανακάνει μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη και να ξαναδημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό».

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι πολλές υποψηφιότητες δείχνουν μια τάση ενδεχόμενης πολυδιάσπασης κάτι μου μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι.

Δέχεται πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Ένα από τα πρόσωπα που δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να κατέλθει υποψήφιος για την αρχηγία είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο ο ίδιος στρέφεται περισσότερο προς το να μην δεχθεί κάτι τέτοιο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν τελικά και από την τυχόν παράταση που θα δοθεί από την Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που συνεδριάζει από το πρωί (με μια προσωρινή διακοπή), αφού θεωρητικά η προθεσμία κατάθεσης υπογραφών στήριξης από τους υποψήφιους, λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Βάσει του καταστατικού για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει είτε να καταθέσει 5.000 υπογραφές στήριξης από μέλη του κόμματος, είτε 45 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.