Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι είναι αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί και πρόσθεσε ότι δεν έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι κεντρικά θέματα θα είναι η Ελλάδα και η Ουκρανία.

«Στην Ελλάδα νίκησε η πολιτική επιλογή που έδωσε απίστευτες υποσχέσεις και τώρα πρέπει να τις εκπληρώσουν και εμείς πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν είναι η χώρα στην Ευρώπη που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Εγώ βλέπω ότι υπάρχουν και άλλες, που είναι λιγότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα και τώρα πληρώνουν τον λογαριασμό», είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφέροντας ότι μεταξύ αυτών που πληρώνουν σύντομα μπορεί να είναι και η Κροατία.

«Ως εκ τούτου, πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Και δεν έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνους που είναι σε θέση να συγκροτούν συνασπισμό με την ακροδεξιά, με κόμματα που πρακτικά είναι αντισημιτικά και αυτό το είδαμε στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Κροατία δεν είναι καθόλου κοντά σε τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως η Ελλάδα «χώρα που έχει καταστεί αφερέγγυα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Οι μεταρρυθμίσεις μας γρήγορα θα φέρουν αποτελέσματα, αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα τραύματα, με αυτά στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μιλάνοβιτς και πρόσθεσε ότι η Κροατία στους τομείς «επίπεδα ανεργίας, είδος ανεργίας, δημόσιο χρέος, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι σχετικά σταθερή» και γι αυτό ορθώς αναμένει αυτή η χρονιά να είναι χρονιά ανάπτυξης με μία ολόκληρη σειρά «κοινωνικών – σοσιαλδημοκρατικών» μέτρων που αφορούν πρωτίστως τους πολίτες και τις ανάγκες τους».

«Οι μεταρρυθμίσεις θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του δυνατού και όχι με τη σύναψη δανείων και την επιβάρυνση του κράτους με χρέη, ώστε η επόμενη γενιά να πέφτει υπό το βάρος χρεών, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, κάτι που συνέβη στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.