Ένα τέταρτο πριν της 11 το πρωί ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας που συναποφάσισαν προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Επί της διαδικασίας, το λόγο θα λάβουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι εισηγητές του νομοσχεδίου (καθώς ως νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία) Μακάριος Λαζαρίδης από τη Ν.Δ. και Γεώργιος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι ειδικοί αγορητές. Παράλληλα το λόγο θα πάρουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ως επισπεύδων και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ως συνυπογράφων τη Συμφωνία που φέρει διαδικαστικά τον τίτλο: «Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων μπορούν να μιλήσουν εάν δεν πάρει τον λόγο ο πρόεδρός τους (αν και όλοι οι αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν).

Όσον αφορά τους χρόνους ομιλίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσουν για 20 λεπτά. Οι πρόεδροι των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων για 15 λεπτά, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (αν δεν μιλήσει ο πρόεδρός τους), οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές για 10 λεπτά, ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών και οι υπουργός Άμυνας για 10 λεπτά και οι έξι ορισθέντες ομιλητές των κομμάτων (ένας από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα) από 5 λεπτά.

Μετά τη λήξη της συζήτησης, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής «γιατί απαιτείται αυτή η διαδικασία τη δεδηλωμένη απόλυτη πλειοψηφία και όχι την τεκμαιρωμένη» όπως τόνισε ο Κώστας Τασούλας, ενώ ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που κατέθεσε πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θοδωρής Δρίτσας.