«Ένα έγκυρο πρόσωπο με κύρος από το χώρο της ΝΔ είναι μια συναινετική λύση την οποία θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε αλλά να την κατανοήσει ως τέτοια και ο ελληνικός λαός», δήλωσε την Πέμπτη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή.

Σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ, σημείωσε στο Βήμα FM πως «χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία, νέα συμφωνία σημαίνει ότι συμφωνούν και τα δύο μέρη. Θα θέσουμε ξανά το θέμα ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Δεν μπορεί δηλαδή να απορροφάει τεράστιους φόρους από την ελληνική οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα δημοσιονομικό χώρο για να ασκηθούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός. Έχω την αίσθηση ότι και η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται αυτό το ζήτημα».

Ως προς τις δηλώσεις Γκάμπριελ και Σούλτς, ο κ. Μηλιός παρατήρησε ότι «και τα δύο μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε τονίσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα να είναι δεμένη σε ένα κλειστό ολιγαρχικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε αδιαφανείς διαδικασίες, αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και εν πάση περιπτώσει, ένα κλίμα ή μια εντύπωση βαθιάς διαφθοράς σε πάρα πολλούς τομείς του δημόσιου βίου.

Εμείς είμαστε το κόμμα και η κυβέρνηση που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με την έννοια της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και τον ανοιχτών διαδικασιών. Με αυτή την έννοια θεωρώ και τις δύο δηλώσεις θετικές».

Τέλος, για το κούρεμα του χρέους, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Μπαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση. Η θέση που προβάλλουμε και αφορά τη λύση που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία, έχει τεράστιο ηθικό και συμβολικό βάρος, γιατί ακριβώς, δείχνει το ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα τότε όταν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Από κει και πέρα, σε τεχνικό επίπεδο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μπορούν να υπάρξουν λύσεις χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων, οι οποίες να ισοδυναμούν με κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».