Τι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων

Poll of polls: Οι έδρες και η αυτοδυναμία


ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ 2015
8:40
18/01/2015
Τι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων
4
loading

Η poll of polls θεωρείται η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» καθώς αποτελεί το μέσο όρο όλων των ερευνών λίγο πριν από τις εκλογές. Θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, δεδομένου ότι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπολογίζει τις μέσες ποσοστιαίες τιμές των δημοσκοπικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το ελληνικό poll of polls διαμορφώθηκε από τις τελευταίες έρευνες 12 εταιρειών και ενός πανεπιστημίου και είναι οι εξής: Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DATA RC, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Public Issues. Οι προβλέψεις τους δεν είναι οι οριστικές καθώς οι περισσότερες θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μία ακόμη έρευνα την εβδομάδα που έρχεται.

Η εκτίμηση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,7% και της ΝΔ 30,2%, ακολουθούν το Ποτάμι με 7%, η Χρυσή Αυγή 6,2%, το ΚΚΕ 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,7% και με το οριακό 3% φαίνεται να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ.

Αν τις επόμενες μέρες η πρόβλεψη για τους ΑΝ.ΕΛ αλλάξει επί των χείρω για τον κ. Καμμένο και παράλληλα δεν προκύψει κάποια δυναμική στο κόμμα του κ. Παπανδρέου, τότε είναι πιθανό να έχουμε δύο μικρομέγαλα κόμματα στη Βουλή. Με συνέπεια να προκύπτει ως πιο πιθανό το σενάριο τα λοιπά κόμματα (ΔΗΜΑΡ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ) να αθροίσουν ακόμα και άνω του 10% και ο πήχης της αυτοδυναμίας να υποχωρήσει περί το 36,5% ή και ακόμη χαμηλότερα (αν τα λοιπά αθροίσουν 12% οι 151 έδρες διασφαλίζονται με 35,6%).

Στην υποθετική περίπτωση που το poll of polls επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 145 έδρες και θα χρεια΄ζεται οπωσδήποτε τη συνδρομή των 8 βουλευτών των ΑΝΕΛ για να φτάσει σε μια οριακή αυτοδυναμία 153 εδρών. Αν οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει κατά 3 τις έδρες του, φτάνοντας στις 148 και θα χρειαστεί να συμπράξει είτε με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε με το ΚΚΕ, που απορρίπτει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar giorgoseast

  βγάλτε ένα σκάνδαλο με τον αντώνη να τελειώνει το παραμύθι

 2. avatar dimitris_london

  Το πολλ οφ πολλς είναι μόνον μια στατιστική εικόνα , βασισμένη σε προηγούμενες , ίδιου τύπου , στατιστικές . Θα ήταν πιο ακριβές νούμερο αν επρόκειτο για κάτι άλλο . Στις εκλογές , όμως , δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός δείκτης , διότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων , που κανείς δεν ξέρει προς τα που θα στραφούν την τελευταία ημέρα . Συνήθως , οι αναποφάσιστοι είναι οι πιο συντηρητικοί , πράγμα που έπρεπε να στενοχωρεί λίγο τον Αλέξη .

 3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Η ΝΔλα έχει 26% και αδίκως προσπαθήτε να την ανεβάσετε...

  1. avatar nikolaos

   για 17
   για 17%την βλέπω εγώ και μετά στα τρεία όπως το μπαθοκ, σε επτά μέρες θα δούμε .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει