Η ΕΕ διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, την ανάδειξη των υποδομών και την δημιουργία διοργανώσεων, καθώς προβλέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις υποδομές και τον αθλητικό τουρισμό, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Τ. Νάβρανσιτς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θ. Ζαγοράκη.

Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης με την ερώτησή του, ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρήσεων σχετικά με την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού μέσω του προγράμματος COSME, αλλά και την οικονομική υποστήριξη για την δημιουργία βιώσιμων αθλητικών διοργανώσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ανέδειξε την σημασία στήριξης των υπηρεσιών από την ΕΕ, τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά, επισημαίνοντας το παράδειγμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνει στην απάντησή του πως παρά το γεγονός ότι οι προτεραιότητες των επιχειρησιακών προγραμμάτων βρίσκονται σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των επενδυτικών του προτεραιοτήτων, έχει περιθώριο στήριξης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Εξειδικεύοντας στον τομέα της ενίσχυσης του τουρισμού και ιδιαίτερα στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού, ο κ. Νάβρανσιτς γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, η Επιτροπή ήδη έχει δημοσιεύσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων στήριξης της ανάπτυξης και της προώθησης βιώσιμων διεθνικών προϊόντων στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που σχετίζονται με τον αθλητισμό ή τον τουρισμό ευεξίας.

Για περιπτώσεις υπαρχουσών υποδομών, όπως τα Ολυμπιακά ακίνητα, ο κ. Νάβρανσιτς δεσμεύεται να διεξαγάγει διαρθρωμένο διάλογο με τους αθλητικούς φορείς σχετικά με την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την «κληρονομιά» των αθλητικών διοργανώσεων και εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων δράσεων για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητικών υποδομών.

Με την σειρά του ο κ. Ζαγοράκης τόνισε πως «με την στήριξη των υποδομών και των υπηρεσιών, η Ελλάδα ως χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να αναδειχθεί ως ιδανικός προορισμός τόσο για την προετοιμασία αθλητικών ομάδων και τη φιλοξενία διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όσο και μεμονωμένων πολιτών που ενδιαφέρονται για τόπους ευεξίας και ίασης». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε πως «η υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν ως ενδιαφέρον τον τομέα αυτό είναι καθοριστική για τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Η απάντηση του Επιτρόπου, μπορεί να οδηγήσει σε μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της αθλητικής οικονομίας και ανάδειξης μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού για την πατρίδα μας».

Τέλος, ο κ. Ζαγοράκης έθεσε τον προβληματισμό πώς «θα είναι κρίμα, τώρα που σταδιακά η Ευρώπη βρίσκει διαδρόμους ανάπτυξης, η Ελλάδα να περιπλέξει την θέση της και να χάσει την ευκαιρία αυτή, μπαίνοντας σε περιπέτειες αν προκύψει ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον».