Η πολυήμερη μάχη με τις πυρκαγιές και η επόμενη μέρα της αποκατάστασης των πληγέντων, η επιστροφή των αδειούχων σε συνδυασμό με τον άνοιγμα των σχολείων και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να μην ξεφύγουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και το νέο μέτωπο που προκαλεί το χάος που δημιουργήθηκε στο Αφγανιστάν εντείνοντας τον κίνδυνο για μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας θέτουν σε μόνιμο πλέον συναγερμό το Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να αναδιαμορφώνει τη στρατηγική του με γνώμονα τους τρεις αυτούς άξονες, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και απαιτείται σχέδιο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Κωδικός» οικονομική ανάκαμψη 

Την ίδια ώρα, τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία από τα συνεχή lockdown απαιτούν άμεσα τη λήψη νέων μέτρων, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται το πρώτο επίσημο crash test, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή ο ρυθμός ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου, θα κοστολογηθούν τα «σπασμένα» του πρώτου εξαμήνου αλλά και το ύψος των τουριστικών εισπράξεων, το οποίο εκτιμάται στο 60% του 2019. Το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει υπόψη του την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο αλλά και την  υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις και επικεντρώνει τους στόχους του στην αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Στις 9 Αυγούστου εκταμιεύτηκαν και μπήκαν στους λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος 4 δισ. ευρώ – 2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια- που αποτελούν την προκαταβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και οι «διαχειριστές» των κονδυλίων αυτών γνωρίζουν καλά ότι απαιτείται ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις κινήσεις τους για να έρθει το συντομότερο η οικονομική ανάκαμψη σε μία «πληγωμένη» οικονομία, η οποία προσπαθεί επί χρόνια να «σηκώσει κεφάλι».

Οι 3 πρώτοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι

Παρά τις έκτακτες κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το Μαξίμου η κυβερνητική ατζέντα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει 3 μεταρρυθμιστικούς στόχους, οι οποίοι και θα δρομολογηθούν κανονικά, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φυσικές καταστροφές και την επόμενη μέρα που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη. Έτσι, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή και όταν αρχίσει να σχηματοποιείται σε πλήρες εύρος το σχέδιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που κάηκαν, θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης κατά προτεραιότητα τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές είναι: η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, η προώθηση των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγείας με στόχο τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ αλλά και το επιτελικό κράτος Νο2 που θα προβλέπει με νομοθετική ρύθμιση την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.