Σε «εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» απέδωσε τη διάλυση της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.

«Η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αβεβαιότητα και αστάθεια με τη σύμπλευση όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη δημοκρατία που ελπίζω να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις», είπε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «ώρα της αλήθειας έφτασε» και «ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους» και «καλούνται να λάβουν μια απόφαση για την πορεία της χώρας τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη κουβάλησε δυσανάλογο βάρος, «ακρωτηριαστήκαμε, πονέσαμε, ταπεινωθήκαμε, γίναμε το εξιλαστήριο θύμα για να στηρίξουμε τη χώρα και γιατί έπρεπε να καταβάλουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη της μεταπολίτευσης που ανεξαρτήτως των προσώπων που κάθε φορά εμπλέκονται είναι λάθη ιστορικά, παραταξιακά, εθνικά».

«Τώρα όμως», υπογράμμισε, «έχουμε να προστατεύσουμε ένα τεράστιο κεκτημένο, να διαφυλάξουμε τις δραματικές θυσίες το λαού» και υποστήριξε ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο: «Έχουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα, είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας, πριν την ολοκλήρωση του μνημονίου και την έξοδο απ’ αυτό, πριν από την επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα μιας υπερήφανης χώρας- μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά -καθώς εξακολουθούμε να έχουμε την ευθύνη συμμετοχής στην κυβέρνηση διεξαγωγής των εκλογών- θα προστατεύσει αυτό το κεκτημένο, θα προσπαθήσει να εγγυηθεί τη λειτουργία της οικονομίας, των θεσμών, της χώρας», για να τονίσει: «Αλλά μετεκλογικά όλα εξαρτώνται από την κρίση του λαού». «Μετεκλογικά», είπε, «το ΠΑΣΟΚ θα είναι μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη πάλι παρόν ως εγγυητής των ομαλών εξελίξεων, χωρίς να δώσει άλλοθι σε κανέναν για τις ανευθυνότητες, τις δημαγωγίες και τις ψευδαισθήσεις που προβάλλει στον λαό, αλλά προκειμένου η Ελλάδα με σταθερότητα και ασφάλεια να αλλάξει σελίδα, να αποκαταστήσει αδικίες».

Ανέφερε ακόμα ότι αυτό τον εγγυητικό ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα, ούτε η αντιπολίτευση «που διεκδικεί να κυβερνήσει χωρίς πρόγραμμα», ούτε νέα κόμματα, όπως πρόσθεσε, «που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ με τις ασάφειες, τις αβεβαιότητες και αντιφάσεις που είχε η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη Βουλή». Κάλεσε δε, πάνω στη βάση αυτή, σε συστράτευση τους πάντες. «Πάταξον μεν άκουσον δε», είπε, εξηγώντας ότι «μπορεί κάποιοι να μας μισούν, να μας απεχθάνονται, να μας βρίζουν, να μας χρεώνουν όλα τα δεινά του τόπου και να μην αναγνωρίζουν τίποτα από όσα έχουμε κάνει, ας ακούσουν όμως αυτό που λέμε». «Είναι για το καλό της χώρας, της οικονομίας», πρόσθεσε και τόνισε: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πατρίδα, μέλλον».

Στην αρχή της δήλωσής του, αναφερόμενος στο δυστύχημα με το «Norman Atlantic», ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ως υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή από χτες τα ξημερώματα με τους ομολόγους του, τους υπΕξ της Ιταλίας και Αλβανίας «ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης» και πρόσθεσε ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας και στην Ιταλία και την Αλβανία ήταν εξαρχής και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Αγωνιζόμαστε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης», τόνισε.