Με μια ευθεία και δριμύτατη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία της γνώμης.

Μας απαγόρευσε… διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τη Βουλή και τους βουλευτές της. Τέτοια προσβολή της Βουλής και των βουλευτών της δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια κ. Τσίπρα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι βουλευτές «δεν πρόκειται να δεχτούν να εκβιάζεται η συνείδηση του».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε «το πιο απλό δεν το διαβάσατε; Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές…».

Προχωρώντας στο θέμα του προϋπολογισμού και της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς είπε «μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος λήγει… η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει». Ενώ τόνισε ότι ο κόσμος θέλει και «πρέπει να γνωρίζει πού πηγαίνουμε».

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά δεν θα της περάσει».

Σχετικά με τους οικονομικούς στόχους τόσο του 2014 όσο και του 2013, ο κ. Σαμαράς είπε πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η τρόικα εκτιμούσαν πως «δεν θα βγει». Όμως «σας διαψεύσαμε» είπε ο πρωθυπουργός ενώ παραδέχτηκε πως «η τρόικα παραδέχτηκε το λάθος της».

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό: «Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους».

«Το μνημόνιο τελειώνει» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των κοινοβουλίων.

Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις. Σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό με επαχθείς όρους. Αλλά βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο. Η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης όπως οι φορολογικές μειώσεις. Τί θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί από ότι σε άλλες χώρες. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους. Θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτυ των ελλειμμάτων».