Πλούσια και απαιτητική ατζέντα έχει να επιδείξει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, καθώς ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας και έντονης κυβερνητικής προσπάθειας για να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ασπίδα προστασίας του πληθυσμού από τον φονικό ιό. Εκτός όμως από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που επιχειρεί το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στα τελευταία υπουργικά συμβούλια διαμήνυσε στους υπουργούς ότι αυτό το καλοκαίρι δεν προβλέπονται διακοπές αλλά αντίθετα πρέπει να πατηθεί «γκάζι» καθώς έρχονται νομοσχέδια για κομβικές μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» σε αυτή τη φάση δύσκολα θέματα, όπως φάνηκε και από την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου (που πέρασε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης).

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Αλλαγές σε ασφαλιστικό και παιδεία

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Ιούλιο θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια, που αφορούν: την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Για το πρώτο έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η κατάθεσή του στο κοινοβούλιο. Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Παράλληλα, στο σκέλος της παιδείας μετά την ψήφιση του νόμου «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», θα μπει άμεσα σε εφαρμογή η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως το τέλος Αυγούστου.

Τα επόμενα βήματα

Ο πολιτικός σταθμός που έπεται αφορά στην ψήφιση του νόμου για τις αλλαγές στο σύστημα των κεντρικών προμηθειών υγείας του Δημοσίου μέσα από την αναμορφωμένη εθνική Αρχή (ΕΚΑΠΥ), στελεχωμένη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα προωθείται ο ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας, μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ως τρίπτυχο της επόμενης μέρας.

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Εν τω μεταξύ, μεγάλη έμφαση δίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο στις δράσεις που θα προωθηθούν μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (νέο ΕΣΠΑ κ.λπ.), καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Άλλωστε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, θα έρθει σύντομα στη βουλή και θα αποτελεί για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας.