Συναγερμός χτύπησε στην κυβέρνηση μετά το προειδοποιητικό μήνυμα που έστειλε το Βερολίνο στην Αθήνα μέσω του αυστριακού υπουργού Οικονομίας Γιόζεφ Πρελ, ο οποίος απείλησε ευθέως με περικοπή της τρίτης δόσης του δανείου επειδή η Ελλάδα δεν τηρεί, όπως είπε, της δεσμεύσεις της.

Δήλωσε έκανε και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα μας έλαβε μεγάλη βοήθεια και ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδορμοπς.

Αμέσως αναζητήθηκε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που είχε πάει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αντιθέτως, όμως, με την έντονη κριτική που είχε ασκηθεί μια ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέγκελ, η κυβερνητική απάντηση στον εκβιασμό που δέχτηκε ήταν αμήχανη.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες, όπως αναφέρει το Βήμα, ότι η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα περισσότερο από ό,τι δεσμευόταν, ότι έδειξε μεγάλη συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και ότι για πρώτη φορά έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία χωρίς αστερίσκους από τη Eurostat.

Ωστόσο οι δηλώσεις του αυστριακού υπουργού καθώς και του γερμανού υπουργού προβλημάτισαν βαθύτατα τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν γνώση του σκληρού παιχνιδιού που παίζεται αυτό το διάστημα στην Ευρώπη.

Τα στελέχη αυτά εκτιμούσαν ότι εστάλη στην Αθήνα μια κρίσιμη υπενθύμιση: ότι δηλαδή η συμφωνία ισχύει επειδή την ενέκριναν τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν στο δάνειο.

Αν πάψει να υπάρχει αυτή η έγκριση, επειδή τα έσοδα υπολείπονται από τον στόχο και δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή, τότε μας θύμισαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Το μέγεθος της αντίδρασης της Γερμανίας φανερώνει ότι οι δηλώσει του πρωθυπουργού ήταν απρόσμενες, αλλά και ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο αν δεν ομονοήσει – τον κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης επισήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι.