Κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο σημειώθηκε στη Βουλή για το PSI, καθώς η σχετική συζήτηση επανήλθε στην Ολομέλεια μετά από αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο κ. Σαρακιώτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης έκανε αναφορά σχετικά με τη συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου για «το περίφημο και άκρως επιτυχημένο PSI».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε από τον εισηγητή της μειοψηφίας «να μην επαναλαμβάνει την “κασέτα” περί PSI» υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 για το PSI «λέγατε ότι θα κάνατε Εξεταστική Επιτροπή και ότι τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα τον πηγαίνατε στη φυλακή». «Μετά τις εκλογές του 2015, όμως, σε όλους τους προϋπολογισμούς, που είχαν την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, υπήρχε ένας αστερίσκος που έγραφε: “το χρέος είναι βιώσιμο χάρη στο PSI που έγινε το 2012, κλπ”» συμπλήρωσε, ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Όταν, λοιπόν, ως κυβερνήτες απολαύσατε τα οφέλη του PSI και προφανώς ξεχάσατε όσα λέγατε πριν γίνετε κυβέρνηση για το PSI, να το επαναφέρετε εσείς το 2021 στη Βουλή είναι ντεμοντέ. Άρα, μια χαρά ήταν το PSI. Ποιος το είπε ότι ήταν μια χαρά; Ο Τσακαλώτος. Τελεία».

Ο παριστάμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον υπουργό είπε ότι «δεν έχετε μελετήσει αρκετά το θέμα» και εξήγησε: «Το PSI ήρθε να διορθώσει το αρχικό λάθος του πρώτου μνημονίου. Το λέω χωρίς αντιπαραθετική πρόθεση. Το βασικό λάθος του πρώτου μνημονίου είναι ότι δέχθηκε να γίνει το Μνημόνιο και στο τέλος να γίνει η λύση του χρέους. Αυτό είχε πάρα πολλές συνέπειες για τη δική σας κυβέρνηση και για όλες τις επόμενες κυβερνήσεις». Διαφώνησε ότι ήταν θετικό και έκανε το χρέος βιώσιμο και προσέθεσε πως «προφανώς εάν το ερώτημα είναι αν το PSI μείωσε το ποσοστό χρέους, προφανώς το μείωσε, αλλά τα δύο ερωτήματα είναι: έγινε τότε πραγματικά βιώσιμο το χρέος; ή κλώτσησαν το ντενεκεδάκι πιο κάτω;…. Στην ουσία το PSI ανακύκλωσε το πρόβλημα εσωτερικά με το πρόβλημα των τραπεζών. Η μόνη κυβέρνηση που έλυσε το θέμα του χρέους ήταν η δικιά μας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως σήμερα «είναι μια ιστορική μέρα, καθώς είναι η πρώτη δημόσια αναφορά από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα του πρώην υπουργού Οικονομικών, ότι το PSI είχε θετική επίπτωση στην πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων της χώρας. Γιατί εκείνο το βράδυ ψήφισής του διχάστηκε ο ελληνικός λαός, κάηκε το “Αττικόν”, βγαίναμε οι bουλευτές από τον Εθνικό Κήπο- και όλα γιατί κάποιοι είχαν πουλήσει παραμύθια στον ελληνικό λαό!»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.