Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ενώ στο επίκεντρο τίθεται η Συμφωνία των Πρεσπών και η εφαρμογή της.

Οι δύο άνδρες συναντώνται για 4η φορά από το 2019 και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούσε με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, πλέον έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει, ξεπερνώντας και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει.

Οι αστερίσκοι

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν δύο «αστερίσκοι» που δίνουν διαφορετική διάσταση στην επίλυση του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Α) Η βουλή είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει τα τρία εφαρμοστικά νομοθετήματα της Συμφωνίας, ωστόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές που έχουν ταχθεί στο παρελθόν με σφοδρότητα κατά της συμφωνίας και για το λόγο αυτό η ΝΔ αναμένεται να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία. Β) Υπάρχουν ακόμη ακραίες φωνές στη γειτονική χώρα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενδεικτικό ότι υπάρχουν θύλακοι που εργάζονται στο παρασκήνιο για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, γεγονός που ενδεχομένως να πυροδοτήσει μελλοντικά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Συμφωνία αγωγού φυσικού αερίου

Εκτός από τα εθνικά στο επίκεντρο του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ζάεφ αναμένεται να βρεθούν και οι διμερείς συμφωνίες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας. Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Ana Brnabić.

Στις 12.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev.

Στις 18.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik.