«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. Επιβάλλατε κύριε Μητσοτάκη το μεγαλύτερο lockdown χρονικά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι. Βάλατε ακόμα και τους λοιμωξιολόγους σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς και έπρεπε να σπάσουμε το ρεκόρ κρουσμάτων για να έρθετε στη Βουλή και να μιλήσουμε για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, «σχετικά με την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

Σύμφωνα με την πολιτική αρχηγό, «όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το δεύτερο και το τρίτο κύμα, εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε ως χώρα, γιατί η κυβέρνηση επέμεινε σε μια αναποτελεσματική πολιτική. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει από το φθινόπωρο προτάσεις για το ασφαλές κατά τόπους άνοιγμα της οικονομίας. Οι πολίτες των νησιών έβλεπαν να κλείνουν οι τοπικές οικονομίες, ενώ τα κρούσματα ήταν εκεί μηδενικά. Είχαμε ζητήσει να υπάρξουν κινητές υγειονομικές μονάδες που να επισκέπτονται τα σπίτια πολιτών και μας αγνοήσατε. Αρχές Ιουνίου του 2020 είχα επισημάνει την ανάγκη για την προετοιμασία του δεύτερου κύματος αλλά εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα και δέκα μήνες μετά ετοιμάζεστε να ανοίξετε τα σχολεία και την αγορά με την κατάσταση να είναι χειρότερη. Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ελλείψεις σε γιατρούς, ελάχιστα ασθενοφόρα, ένα για 120.000 κατοίκους στην Αττική και οι εργαζόμενοι μας λένε ότι «χωρίς τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος σε ασθενοφόρα, θα ήμασταν εντελώς γυμνοί στη μάχη». Όσο αποτύγχαναν τα μέτρα που λαμβάνατε κύριε Μητσοτάκη, τόσο πιο αυστηρά τα κάνατε και ρίχνατε την ευθύνη στους πολίτες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε επίσης ότι «δυστυχώς τα εμβόλια αργούν και μαζί με αυτά και η πολυπόθητη ανοσία. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε 23οι στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τους υγειονομικούς, έχει κάνει την πρώτη δόση το 51,9%, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να τους πείσει να εμβολιαστούν. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση για να προστατέψουμε τη ζωή των πολιτών».

Ζήτησε επίσης:

  • την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών,
  • πρότεινε να μην υπάρχουν μεικτά νοσοκομεία με ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό,
  • άμεση ενίσχυση του προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών,
    αύξηση των αμοιβών των γιατρών,
  • ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών,
  • επιτάχυνση των εμβολιασμών και ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με ιδιώτες γιατρούς,
  • Ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και με μαζικά τεστ
  • Τα self test να υπάρχει έλεγχος ότι πραγματικά γίνονται.
  • Χρειάζεται το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και με εκ περιτροπής διδασκαλία, με εβδομαδιαία τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα 300 λεωφορεία που εξαγγείλατε δεν έχουν ακόμα παραλειφθεί. Χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία και οδηγοί.
  • Το άνοιγμα των καταστημάτων πρέπει να γίνει με στοχευμένη ενίσχυση της ρευστότητας με κούρεμα κατά 30% των δόσεων όσων οφείλουν και αναστολή των δόσεων προς τις τράπεζες για έξι μήνες.
  • Αναστολή του πτωχευτικού νόμου για το 2021, ώστε να μην χάσει κόσμος το σπίτι του.
  • Από 1η Μαΐου εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στον τουρισμό
  • Το ΦΠΑ για τη διαμονή και την εστίαση στο 6%.

«Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει ένας ξεκάθαρος εμπαιγμός όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, ζητώντας την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το ΕΣΥ.