Σε νέα βάση μπαίνουν οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον μετά την υψηλής διπλωματικής αξίας και συμβολισμού επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ διάρκειας μισής ώρας, ανήμερα της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η γραμμή ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Μαξίμου άνοιξε, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναβαθμίζονται σε όλα τα επίπεδα, καθώς διαπιστώνεται πρόθεση για προώθηση της συνεργασίας τόσο στην άμυνα, όσο και στην οικονομία.

Ιστορικοί δεσμοί

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τα οποία ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δύο λαούς. Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών. Εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.

Ο κρίσιμος ρόλος της Σούδας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Υπογράμμισε δε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Ετέθη μία ατζέντα διεύρυνσης της διμερούς σχέσης με έμφαση στον παράγοντα Τουρκία. Η Αθήνα έλαβε σήματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για προσπάθειες εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επισημαίνεται δε το ειδικό βάρος που έχει η στρατιωτική συνεργασία με έμφαση στην ναυτική βάση της Σούδας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο προέκτασης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ

Εντός του Απριλίου επίκειται ταξίδι στην Ουάσιγκτον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για να ενισχύσει τις επαφές του σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο. Παράλληλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διπλωματικές διεργασίες που γίνονται σε ανώτερο επίπεδο για τον προγραμματισμό της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Χρονικά η μετάβαση αυτή προσδιορίζεται για το προσεχές Φθινόπωρο.

Οικοδομείται νέα σχέση

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.