Ανακοίνωση για την απαγόρευση συναθροίσεων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως για ακόμα μία φορά «αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί την τήρηση μέτρων ως πρόσχημα για αντιδημοκρατικές αποφάσεις και αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής.

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).
  • να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Η κυβέρνηση βάζει στόχο τη δημοκρατία

«Αντιδημοκρατική μεθόδευση» που περιορίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Ο βουλευτής κατήγγειλε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι με την επιλογή της κυβέρνησης έχουν διαφωνήσει οι επιδημιολόγοι.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κ. Φάμελλου στη Βουλή:

«Πρόκειται για μια ακόμα αντιδημοκρατική επιλογή. Μακριά από τους κανόνες της επιστήμης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιστήμονες της επιδημιολογίας διαφώνησαν με την εισήγηση αυτή και με την επιλογή αυτή.

Δυστυχώς είναι μια μεθόδευση, μια ξεκάθαρη μεθόδευση, η οποία έχει στόχο μόνο και μόνο τον περιορισμό της λειτουργίας της δημοκρατίας που επιτρέπει σε κάποιον να αντιδρά και να ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνο η αναξιοπιστία που δημιουργείται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Πείτε μας ποια είναι η διαφορά σε σχέση με αυτά που έγιναν το Σάββατο και με αυτά που μπορεί να γίνουν σε μια συγκέντρωση. Πού προκύπτει δηλαδή ο κίνδυνος του συγχρωτισμού; Το βασικό είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία βάζει στόχο τη δημοκρατία και αυτό είναι πολύ σοβαρό και το καταθέτουμε με όλη τη σοβαρότητά του στο Κοινοβούλιο».