Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ιωάννης Τραγάκης, χαρακτήρισε ως τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής Προεδρίας, την πολιτική συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών.

Ο κ. Τραγάκης, που παρουσίασε σήμερα τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έσπευσε παράλληλα να επισημάνει ότι η Προεδρία ανέδειξε ως οριζόντια προτεραιότητα τις Θαλάσσιες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα που προσφέρει η θάλασσα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως εξάλλου τόνισε η κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας, προετοίμασε το έδαφος και λειτούργησε ως προπομπός για την ολοκλήρωση σημαντικών φακέλων στο κυβερνητικό σκέλος, ενισχύοντας παράλληλα τη διακοινοβουλευτική συνεργασία.

«Η προστιθέμενη αξία των διασκέψεων αυτών, έγκειται στο γεγονός ότι έδωσαν την ευκαιρία σε Έλληνες βουλευτές, τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης (σε όσες μετείχαν αντιπροσωπείες και όχι μόνο πρόεδροι Επιτροπών) να μιλήσουν για ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας σε ένα ευρύτερο κοινό αποτελούμενο από ανθρώπους, οι οποίοι διαμορφώνουν ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα οι Επίτροποι ή στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι συναποφασίζουν γι’ αυτές, όπως τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, τέλος, εκείνους που τις συζητούν και τις ψηφίζουν προτού φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης, δηλαδή οι βουλευτές», ανέφερε ο κ. Τραγάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι κοινοβουλευτικές διασκέψεις έδωσαν ακόμα, την ευκαιρία σε υπουργούς να μιλήσουν όχι μόνο σαν εκπρόσωποι των εκάστοτε Συμβουλίων Υπουργών της Ένωσης, αλλά και ως μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, προβάλλοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας.

«Κατορθώσαμε να ενισχύσουμε τον κοινοβουλευτικό διάλογο και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με όλα τα κοινοβούλια των κρατών- μελών, αποκαθιστώντας τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Με μικρό κόστος αλλά μεγάλη προσπάθεια και εξαιρετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Τραγάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος των δράσεων της κοινοβουλευτικής διάστασης περιορίστηκε κατά 45,16% από τον προβλεπόμενο αρχικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, ενώ είχε προβλεφθεί κονδύλιο 1.090.000 ευρώ για τις ανάγκες της Κοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, τελικά δαπανήθηκαν 597.819,74 ευρώ «μετά από συστηματικές προσπάθειες περικοπής των κονδυλίων».