«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια παγκόσμια απειλή, με κοινωνικές, ιατρικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνέπειες. Το εμπόριο ναρκωτικών, μαζί με το εμπόριο όπλων και ανθρώπων αποτελούν τα τρία οργανωμένα εγκλήματα με τον μεγαλύτερο τζίρο διεθνώς», αναφέρει στο μήνυμά της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα.

Σημειώνει επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια το εμπόριο ναρκωτικών έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και για τη χώρα, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που κάνουν χρήση μια ή περισσότερες φορές στη ζωή τους.
  • Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση μιας ή περισσοτέρων ουσιών.
  • Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που συνδέουν τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών με τη νυχτερινή διασκέδαση.
  • Αυξήθηκε η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών από τους νέους και μειώθηκε η αντίληψη του κινδύνου για τη χρήση ουσιών, όπως η κάνναβη.
  • Αυξήθηκε η ευχερής διαθεσιμότητα παρανόμων ουσιών, λόγω του διαδικτύου.
  • Αυξήθηκε η διαθεσιμότητα νέων, φθηνών, επικίνδυνων ψυχοτρόπων ουσιών.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών στις νεαρές ηλικίες, αλλά και η έγκαιρη πρόληψη. Επιπλέον, η ενίσχυση των δράσεων για τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών και της κοινωνίας, προσεγγίζοντας την αντιμετώπιση των ναρκωτικών από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας», τονίζει.

Η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι θεσμοθετείται, για πρώτη φορά, ο ορισμός του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, καθώς και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, με κύρια αρμοδιότητα την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η χρήση ναρκωτικών δεν επιδρά μόνο στην προσωπική υγεία, αλλά και σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική συνοχή, η παραγωγικότητα, η εγκληματικότητα, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για το κράτος» επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας. Είναι ενδεικτικό -προσθέτει- ότι στη χώρα μας, το σχετικό κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει υπολογιστεί σε αυτό το κόστος και η επίπτωση απώλειας της παραγωγικότητας, της υψηλής θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε νέες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών και της έμμεσης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.