Αλλαγή του χρόνου με αυτοσυγκράτηση και τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού συστήνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι με φόντο την επιδημιολογικά επιβαρυμένη εικόνα της χώρας μας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Με τους κανόνες των Χριστουγέννων καλούνται οι πολίτες να γιορτάσουν και την Πρωτοχρονιά, δεδομένου ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (παρά τη μερική αποκλιμάκωση) και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν λέει να κοπάσει.

Οι έλεγχοι από πλευράς της αστυνομίας θα είναι αυστηροί, ενώ επιτελείς του Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, προκειμένου να γνωρίζει ο πρωθυπουργός από «πρώτο χέρι», εάν παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα απειθαρχίας και καταστρατήγησης των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα ισχύουν τα εξής:

  •  Έως δύο οικογένειες θα μπορούν να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι και πάντως όχι πάνω από εννέα άτομα.
  • Θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς εξαιρέσεις.
  • Για τις μετακινήσεις προς το ρεβεγιόν και για την επιστροφή στο σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό “6”.

Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Επειδή απαιτείται χρόνος για να διαφανεί πόσο θα αλλάξει το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας μετά τις γιορτές, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ορισμένα σχέδια για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι πολίτες παρουσιάζουν εμφανή σημάδια κόπωσης, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν κατανοήσει ότι όσο προσέξουν περισσότερο και τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον φονικό ιό, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας.

Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, επειδή το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να βελτιώνεται και αυτές είναι: το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, το Ίλιον,  οι Αχαρνές, το Ζεφύρι, η Κάλυμνο και η Φλώρινα.

Το μοντέλο των τοπικών lockdown αποτελεί σίγουρα μία λύση για την κυβέρνηση, η οποία όμως προβληματίζεται σοβαρά για το άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Δύο κρίσιμα ζητήματα, αφενός γιατί η ψυχολογία και η υγεία των παιδιών έχουν επηρεαστεί και αφετέρου διότι πρέπει άμεσα να τονωθεί η οικονομία.

Προτεραιότητα για Δημοτικά – Νηπιαγωγεία

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με επίμαχο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως τα λύκεια, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις,  δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις.

Ψώνια με δοκιμή στο κατάστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι αν η εικόνα της πανδημίας έχει πτωτική πορεία,  θα χαλαρώσουν κάποια μέτρα.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται έναν νέο μοντέλο αγορών (click in shop) για να διευκολύνουν τους καταναλωτές, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι είναι το click in shop

Με το click in shop οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού και να δοκιμάζουν τα προϊόντα. Αυτό που επεξεργάζονται είναι εάν θα εξυπηρετείται ένας μόνο πελάτης μέσα στο κατάστημα ή θα επιτραπεί ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πελατών, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών του καταστήματος.

Στόχος πάντως είναι το άνοιγμα των καταστημάτων να μην απέχει πολύ από τις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου.