Στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, θα προεδρεύσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν για πρώτη φορά συμπεράσματα που αφορούν αποκλειστικά την πολιτιστική κληρονομιά, ως στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ο ουσιαστικός ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει όλη την Ευρώπη.

Συζήτηση, επίσης, θα διεξαχθεί για το Επόμενο Πρόγραμμα Εργασίας για τον πολιτισμό μετά το 2014. Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πολιτιστική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί το νέο Πρόγραμμα Εργασίας για τον πολιτισμό.

Επιπλέον, οι υπουργοί Αθλητισμού των κρατών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν για πρώτη φορά συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. Ακόμη, καλούνται να υιοθετήσουν το δεύτερο Πρόγραμμα Εργασίας για τον αθλητισμό της ΕΕ για τα επόμενα τρία έτη. Τέλος, η δημόσια συζήτηση των υπουργών θα εστιάσει στην οικονομική, στην κοινωνική και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.