Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός από την «Ελιά» και τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να την τιμήσει με την ψήφο του αναλύει η υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», Εύα Καϊλή.

Η κ. Καϊλή μιλά επίσης για όσα είδε στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και θέτει τις βασικές προτεραιότητες αν η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών την βρει στο Στρασβούργο.

Αν και είστε από τους δημοφιλείς πολιτικούς εντός και εκτός συνόρων, υπογραμμίστε μας τα σημεία εκείνα για τα οποία κάποιος να σας τιμήσει με την ψήφο του, σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Μέχρι σήμερα προσπαθώ να λειτουργώ με συνείδηση και προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον. Επειδή, η πορεία μου και η πολιτική μου εμπειρία, συνδυάζουν πολλαπλώς τις ιδιότητες που φέρω, ως βουλευτής και μέχρι προσφάτως, ως Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, αλλά και ως εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, μου επιτρέπει να νιώθω εξοικειωμένη με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασίας, αλλά και καινοτομιών. Ως Διεθνολόγος παρακολουθώ και αναλύω επιστημονικά τα Διεθνή και τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, ενώ ως Δημοσιογράφος προσπαθώ να διαβάζω «ανάμεσα στις γραμμές» τις προθέσεις και τις προτεραιότητες, με σκεπτικισμό και ψυχραιμία… Ως γυναίκα, ως νέα, ως Ελληνίδα, με ευαισθησία, κατανόηση και αποφασιστικότητα βλέπω πολυδιάστατα σε κάθε θεματική την διάσταση της χρησιμότητας, της βιωσιμότητας, του οφέλους για την γενιά μου και την γενιά των παιδιών μας, η οποία θέλουμε να μεγαλώσει και να προοδεύσει στην χώρα μας.

Τι μπορεί να περιμένει ο λαός από την «Ελιά» την επόμενη μέρα και για εσάς κυρίως, τι σηματοδοτεί;
Είναι η ενωτική πρόταση όλων εκείνων που νιώθουν φυσικό πολιτικό τους χώρο την Κεντροαριστερά και μετά από μια μακρά περίοδο περισυλλογής και αυτοκριτικής δίνουμε το παρών μέσα από μια διευρυμένη παράταξη όπου συγκλίνουν όλες οι δημοκρατικές τάσεις. Στην κρίση, ενθαρρύνθηκε ο ευρωπαϊκός συντηρητισμός και με τα προσχήματα των αναγκών της αγοράς ισοπεδώθηκε κάθε κοινωνική κατάκτηση. Η «Ελιά» υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για επαναφορά το κέντρου της προσοχής των πολιτικών στον άνθρωπο, με ευαισθησία και ρεαλισμό.

Στην «Ελιά» θα γίνει το ξεκαθάρισμα του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου του σοσιαλισμού από πρόσωπα που είχαν αμαυρώσει με τις κινήσεις τους αλλά και την συνολικότερη συμπεριφορά τους το χώρο;
Τι εννοούμε «ξεκαθάρισμα»; Το ότι δηλαδή έφτασε η στιγμή που δεν πήγαινε άλλο; Ότι τελικά αποκαλύφθηκε ότι οι φιλοδοξίες και επιλογές και ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων βάρυναν και έβλαψαν το σύνολο; Η τακτική και έγκαιρη αξιολόγηση είναι διαδικασίες υγιείς που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα στον χρόνο. Ωστόσο, τα κόμματα ως μηχανισμοί αντλούν την δυναμική τους από τον αριθμό των μελών τους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κάναμε υπομονή για περισσότερο από ότι οφείλαμε, αλλά τελικά εκείνοι που προέταξαν το προσωπικό συμφέρον και ματαίωσαν τις προσδοκίες των ομοϊδεατών τους, τώρα είναι σπίτι τους ή «ξαναβαπτίστηκαν» αγωνιστές σε άλλες παρατάξεις όπου βρήκαν «ασυλία».

Υπήρξε απόφαση που πάρθηκε με πίεση και αντίθετα σε όσα πιστεύατε;
Αρκετές. Κυρίως στα εκβιαστικά διλήμματα. Να ξέρεις ότι η επιλογές σου που θα καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας σου και της γενιάς σου είναι ή το χειρότερο γνωστό ή το εφιαλτικό άγνωστο. Να ξέρεις ότι πειραματίζονται στην χώρα σου και να έχεις να διαλέξεις το συστατικό που θα σε παραμορφώσει ή θα σε εξοντώσει. Εκεί υπερισχύει το λιγότερο κακό…

Τελικά, προτιμάτε να είστε πολιτικός ή δημοσιογράφος, η πολιτική είναι πιο σκληρή ή η δημοσιογραφία;

Κάθε χώρος έχει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του. Διαφορετικά πεδία, παρόμοιες μάχες. Εξίσου γοητευτικοί κόσμοι. Έχουν έντονο το αίσθημα του καθήκοντος και όντως στόχος κοινός πρέπει να είναι η επιμόρφωση και ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την πρόοδό του.

Αν μπορείς να κρατήσεις τα καλά και των δύο οπτικών τότε μπορείς να προσφέρεις πολύ περισσότερα.

Όσο επιτρέπεται, μήπως μας πείτε για τις εμπειρίες αλλά και τι είδατε στο ΚΕΘΙ σε θέματα βίας κατά των γυναικών αλλά και τις δράσεις σας εκεί;
Ανέλαβα τον Οκτώβριο του 2013, που μου έγινε η πρόταση. Ως γυναίκα και πολιτικός, δραστηριοποιήθηκα σε κατεξοχήν ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα και έχω προσωπική εμπειρία του πώς μια επίθεση σεξιστικού περιεχομένου, μπορεί πραγματικά να ακυρώσει τις προοπτικές μιας γυναίκας. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις βίας ενδοοικογενειακής. Συνηθίζουμε να λέμε ότι και «ένα θύμα είναι πολύ». Και μόνο στην ιδέα ότι υπάρχει έστω και μια γυναίκα σε αδυναμία και εκβιασμό, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιστατικά βίας δεν είναι απομονωμένα συμβάντα. Είναι εστίες «ασθενειών» που αγγίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Έτσι και ένιωσα ότι ήταν καθήκον μου να αποδεχτώ την πρόταση και να συμβάλλω στην βιωσιμότητα και εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΘΙ, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις σημαντικές του υπηρεσίες. Πρώτος στόχος λοιπόν ήταν το οικονομικό «συμμάζεμα» ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη του Κέντρου και οι θέσεις εργασίας των 70 Ελλήνων, που εργάζονται εκεί και έπειτα η διεύρυνση του χαρακτήρα του ώστε να μπορέσει να καλύψει και θέματα νέων, ευπαθών ομάδων και νόμιμων μεταναστών. Το ΚΕΘΙ επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Εκτός από την έρευνα, ως φορέας υλοποίησης προγραμμάτων του Υπ. Εσωτερικών, λειτουργεί σε κάθε περιφέρεια ένα συμβουλευτικό κέντρο το οποίο παρέχει δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στον σύντομο χρόνο της θητείας μου, θέλησα επίσης να επικοινωνήσω το έργο και την ανάγκη διατήρησης του ΚΕΘΙ και στο εξωτερικό, σε θεσμικούς φορείς της ΕΕ και την Ομογένεια, σε μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, το think tanκ Brookings, αλλά και στην Ελλάδα, σε καθιερωμένους φορείς, σε Ελληνικά Επιμελητήρια και Ιδρύματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Αν η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών σας βρει στο Στρασβούργο ποια θα είναι η βασική σας προτεραιότητα;

Είναι παράλληλες οι προτεραιότητες. Η εργασία και η ισότητα. Η προοπτική στους νέους και τις γυναίκες. Η επανένταξη και επιμόρφωση των ανέργων τις κρίσης. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η σοβαρή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η βιώσιμη αξιοποίηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Η ανάδειξη των εθνικών μας ζητημάτων, που πρέπει να υιοθετηθούν ως θέματα της ΕΕ. Η ανάδειξη της ΕΕ ως παράγοντα σταθερότητας και πολιτικών ειρήνης σε ένα απρόβλεπτο Διεθνές Περιβάλλον.