Συναγερμός σήμανε σε κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, ανατρέποντας τον προγραμματισμό και βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και το γενικό lockdown.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα το πρωί στη συμπρωτεύουσα, όπου θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση, να μιλήσει με τους γιατρούς και να γίνει ο από κοινού σχεδιασμός των επόμενων κρίσιμων ημερών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον κλινών ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει τον δρόμο στον οποίο οδεύει η χώρα με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων και την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Ξεπέρασε και την Αττική

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι τα τελευταία 24ωρα η συμπρωτεύουσα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την Αττική σε αριθμό νοσούντων. Χθες, εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν διαγνωστεί 839 Θεσσαλονικείς με κορονοϊό.   

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο δείκτης θετικότητας, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι πάνω από 10% (και συγκεκριμένα 10,4%), ποσοστό που προκύπτει από το ότι χθες ανιχνεύθηκαν 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 16.106 τεστ που διενεργήθηκαν (περιλαμβανομένων των rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ). Υπενθυμίζεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Παράλληλα, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές που διαθέτουν εντατικές, ενώ βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι να «τρέξουν» οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, καθώς τα κενά είναι μεγάλα και οι ανάγκες τεράστιες.

Στόχος είναι να μην «γονατίσει» το ΕΣΥ και γι’ αυτό είναι πιθανό να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

«Ζαλίζει» το κόστος των lockdown

Στο εξωφρενικό ποσό των 150-180 εκατ. ευρώ ημερησίως ανέρχεται το κόστος ενός καθολικού lockdown στη χώρα μας σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών,  προσθέτοντας ότι όσο πιο πολλά και αυστηρά είναι τα μέτρα και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους,  τόσο πιο δραματικές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία. Αλλά και για το στοχευμένο lockdown οι αριθμοί δεν είναι ευνοϊκότεροι. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ένα light lockdown που θα περιλαμβάνει και την Αττική θα προκαλέσει απώλεια στο ΑΕΠ κατά 1,5%, δηλαδή περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Αττική συμμετέχει με 47% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, ενώ το μερίδιο των περιοχών που έχουν μπει ήδη στο επίπεδο 1 ξεπερνάει το 15%.