Όταν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, είχε ανακοινώσει, μέσω Διαδικτύου, την υποψηφιότητά του στη μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας, πολλοί ήταν οι επικριτές του. Περισσότεροι όμως ήταν εκείνοι, όπως καταγγέλλει ο ίδιος σήμερα, μιλώντας στο newsbeast.gr, που ήθελαν εκείνος να μιλά για το AIDS και την ομοφυλοφιλία.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, το απόγευμα του Σαββάτου με μια ανακοίνωση άκρως επικριτική στα ΜΜΕ, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Αυτούς τους λόγους εξηγεί στη συνέντευξή του ενώ παράλληλα αναφέρεται στους υποψήφιους που διεκδικούν το «θρόνο» της πρωτεύουσας.

Πάντως, ασκεί κριτική στα ΜΜΕ και τους εκδότες γιατί λειτουργούν κανάλια χωρίς άδειες και χωρίς ενδιαφέρον προσωπικό.

Ακολουθεί η συνέντευξή του στο newsbeast.gr

-Γιατί αποσύρατε την υποψηφιότητά σας;
«Είμαι παλιός στη δημοσιογραφία. Έτσι, 72 ημέρες ανακοινωμένης υποψηφιότητας για τη δημαρχία της Αθήνας από ένα δημοσιογράφο που τριάντα χρόνια είναι στην τηλεόραση, με ενδιαφέρουσες-μάλλον- απόψεις, πήρα πολύ σαφές μήνυμα αποκλεισμού».

-Διάφορες δηλώσεις όμως κατά την προεκλογική σας εκστρατεία, κοσμούσαν την επικαιρότητα
«Ήταν γιατί οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα μπορούν να μιλούν μόνο για θέματα σεξ και AIDS. Η ακραία ομοφοβική ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελίτ των δημοσιογράφων και των διευθυντών των καναλιών δεν ανέχεται κάτι άλλο. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι διασκεδαστές του κοινού, γιατί κάνουν καλά νούμερα. Αυτό απέδειξε και το τελευταίο παράδειγμα. Εννοείται, σκίστηκαν να με βγάλουν, όταν, μεταξύ 30 και 40 ερωτήσεων, έθετα ένα θέμα για το AIDS ή για τους ομοφυλόφιλους. Αυτά τους ενδιαφέρουν κι αυτά με ρωτούσαν, τα κάτω από τη μέση θέματα μόνο».

-Μήπως όμως και οι Έλληνες έχουν κάποια ταμπού σε αυτά τα ζητήματα;
«Δεν θεωρώ μόνο. Είμαι βέβαιος. Γι’ αυτό εργάζομαι 30 συναπτά έτη στη δημοσιογραφία, για να αλλάξει αυτό. Είμαι από εκείνους που διάλεξαν να ασχοληθούν με όλα τα ταμπού της κοινωνίας, όλα τα σφραγισμένα ντουλάπια, και γι’ αυτό προφανώς υπάρχει ένα τίμημα. Όμως, είμαι ευτυχής. Απλώς, θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η Αθήνα Διαμαντόπετρα ήταν ένα σημαντικό όραμα που φαντάζομαι τα επόμενα χρόνια πολλοί δήμαρχοι θα θέλουν να το πραγματοποιήσουν και τους το χαρίζω».

-Θα ξαναδοκιμάσετε την τύχη σας στο μέλλον;
«Όπως ξέρετε, είμαι πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Το κόμμα έχει τον προγραμματισμό του, ο οποίος δεν έχει να κάνει με την Αθήνα Διαμαντόπετρα. Έχουμε ένα σχέδιο και έχουμε επίσης μπροστά μας πολύ ενδιαφέρουσες ζυμώσεις. Νομίζω, μία πολύ γενική ανακατάταξη του πολιτικού χώρου. Μετά τις εκλογές θα είναι άλλα τα μικρά και άλλα τα μεγάλα κόμματα, οπότε η συζήτηση θα είναι πολύ ανοιχτή. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου εμπειρία και την εμπειρία του χώρου, θα έχουν να προτείνουν ενδιαφέροντα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι στο Διαδίκτυο η υποψηφιότητά μου είχε τα λιγότερα αρνητικά σχόλια (εδώ γελάνε) και τα νεανικότερα κοινά(εδώ χαίρονται)».

-Στην ανακοίνωσή σας αναφέρεστε σε κοσμογονικές αλλαγές που θα σαρώσουν το τηλεοπτικό τοπίο. Σε ποιους αναφέρεστε;
«Αναφέρομαι στα κανάλια, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένες μαύρες και άσπρες λίστες, τα κανάλια τα οποία, ούτως ή άλλως, είναι χρεωμένα, τα οποία λειτουργούν χωρίς άδειες. Προφανώς, σε μία ευρωπαϊκή χώρα όλα αυτά τα καθεστώτα θα αναγκάσουν τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν λεφτά, επενδύσεις και ιδέες και μπορούν να λειτουργήσουν μεγάλα κανάλια, να τα λειτουργούν. Είμαι βέβαιος, όπως έχω πει πολλά χρόνια τώρα, ότι η τηλεόραση σε μια χώρα σαν τη δική μας, δικαιολογεί πολύ λιγότερα κανάλια με πολύ πιο έξυπνες ιδέες και ανθρώπους».

-Θα ψηφίσετε;
«Εννοείται ότι θα ψηφίσω αλλά δεν θέλω να πω ποιον για να μην επηρεάσω κόσμο».

-Πιστεύετε δηλαδή ότι από τους υποψήφιους που υπάρχουν, ξεχωρίζει εκείνος που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πρωτεύουσα;

«Βεβαίως και υπάρχουν οι υποψήφιοι που μπορούν να κάνουν δουλειά. Ο Καμίνης, για παράδειγμα, είναι πιο κοντά μας. Εγώ τον θεωρούσα λίγο βέβαια και ήθελα να συμπληρώσω, χωρίς αυτό να γίνει δυνατό. Αν είχε τη δυνατότητα να κάνει πιο τολμηρές τομές στην πόλη που είναι σε κρίση και που χρειάζεται να απογειωθεί, νομίζω, θα το είχε κάνει. Στη συνέχεια, δε θα ήθελα να συζητήσω για τους δύο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, και του ΠΑΣΟΚ να ήταν, το ίδιο θα έλεγα. Θεωρώ αδιανόητο να ζητούν δημόσια αξιώματα βουλευτές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, εκτός από εκείνους που έφυγαν παραιτούμενοι. Οι άλλοι είναι άπειροι. Ας πούμε, ο κ. Σακελλαρίδης μου είναι πολύ συμπαθής αλλά εκτός από μία πολύ ωραία έκθεση ιδεών και ευχών για την πόλη, δεν μπορεί. Συγκινούμαι με τις αξίες του αλλά δεν καταλαβαίνω που θα βρει λεφτά. Δε θα ήθελα πάντως να σκεφτώ την Αθήνα ούτε με τον κ. Σοφιανό ούτε με τον κ. Κασιδιάρη».

-Άρα, είστε πιο κοντά στον κ. Καμίνη
«Εννοείται. Απλώς δεν μας ικανοποίησε απόλυτα και θέλαμε κάτι περισσότερο. Ο κόσμος ήθελε κάτι περισσότερο. Νομίζετε ότι ο κόσμος σήμερα είναι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπει;».

-Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού σας αγώνα, μετανιώσατε για κάτι που είπατε;
«Νομίζω ότι αν τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε να μετανιώνω για πράγματα που είπα, δε θα έκανα τίποτα άλλο. Έχω επιλέξει να θίγω τολμηρά θέματα. Είμαι ακτιβιστής κυρίως. Υπάρχει κόσμος που ενοχλείται αλλά είναι μια εκπαιδευτική μέθοδος. Γι’ αυτά που φαντάζεστε, δε μετανιώνω. Δε φανταζόμουν πάντως ότι οι δημοσιογράφοι που μου έστελναν λουλούδια κάθε φορά που τα νούμερα της εκπομπής όταν ήμουν εγώ, ήταν ικανοποιητικά, θα ήταν τόσο αδιάφοροι σε μια τόσο ενδιαφέρουσα πρόταση στο βωμό των γνωστών, ίδιων και βαρετών».

-Τι έφταιξε για τον πόλεμο που δεχθήκατε;
«Φαντάζομαι, θα ήθελα να ρωτήσω τον καθένα και την κάθε μία ξεχωριστά από τους βασιλιάδες των ζωνών που ασχολείται με την πολιτική».