Σύσκεψη με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους επικεφαλής των τριών όπλων θα έχει μόλις επιστρέψει από την Πορτογαλία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που θα πλεύσει για μια ακόμη φορά κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο υπουργός μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου θα πάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει κατευθείαν στην Αθήνα, αλλάζοντας το πρόγραμμά του.

Προσωρινά πάντως δεν τίθεται ακόμη θέμα μιας εκ νέου εξόδου του στόλου στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast, τα πολεμικά πλοία μας που ούτως ή άλλως πλέουν στο αρχιπέλαγος, αρκούν προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της κατάστασης πέριξ του Καστελόριζου, το οποίο προσεγγίζουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας η ελληνική αντιNavtex

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτόπουλος πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, έχει επικοινωνήσει και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε και η αντι-Navtex από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, κάνοντας λόγο για «παράνομη ενέργεια» που αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι αυτός που έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

«Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης»

Κατόπιν επικοινωνίας των υπουργών Παναγιωτόπουλου και Δένδια και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, εκδόθηκε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί τελικά τον διάλογο.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.