Την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε προσπάθεια να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις, προερχόμενες από διαφορετικές ομάδες κρατών», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, «προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κοινή μεταναστευτική πρόκληση, σήμερα και στο μέλλον, απαιτείται μια συνεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή η πολιτική αφορά όλα τα κράτη – μέλη, ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει, όμως, για εκείνα τα κράτη που, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες του μεταναστευτικού φαινομένου».

«Γι’ αυτό και η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι διαρκώς και ενεργά παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο με προτάσεις και πρωτοβουλίες», προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος «θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας». Αυτές είναι η υποχρεωτική αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός του βάρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών, «που θα εξισορροπεί την ευθύνη την οποία επωμίζονται τα κράτη πρώτης υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως μετεγκαταστάσεων».

Επίσης, η ενίσχυση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής και προέλευσης εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, μέσω ενός ουσιαστικού κοινού ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών, και η λειτουργία ενός μηχανισμού αποτελεσματικής αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κρίσεων, με ταχεία και έμπρακτη στήριξη των κρατών μελών που καλούνται να τις αντιμετωπίσουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει τέλος ότι για τη στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθηθεί και τις συγκεκριμένες θέσεις που θα υποστηριχθούν κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση, έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ομάδα αυτή θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα συνεργαζόμενη στενά με την ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανανεωμένη ευκαιρία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «προσφέρει μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει κοινό έδαφος στην επίτευξη πιο αποτελεσματικής διακυβέρνησης της μετανάστευσης στην Ευρώπη, βάσει του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την παρουσίαση του Συμφώνου καλωσορίζουν ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR).

Επίσης, εκφράζεται η προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη «για μια προσέγγιση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εφαρμογή του Συμφώνου».

Ζεεχόφερ: Καλή βάση για διαβουλεύσεις η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Καλή βάση» για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο κανονισμό ασύλου της Ε.Ε. και ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη «να μην τρέξουν τώρα ενστικτωδώς να περιχαρακωθούν», αλλά να επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο, ξεκινώντας από το προσεχές Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει τις βασικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής: την συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης, μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη στην υποδοχή όσων χρειάζονται προστασία.

Εξήγησε δε ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές με τα κράτη – μέλη, με στόχο μια κατ’αρχήν πολιτική συμφωνία έως τον Δεκέμβριο, για την οποία ωστόσο ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, «κυρίως λόγω της σκληρής στάσης της αυστριακής κυβέρνησης», όπως είπε.

Η Ιταλία δέχτηκε 300 πρόσφυγες από την Λέσβο, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση με την διάσωση στη θάλασσα και την δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση, είπε ο κ. Ζεεχόφερ, εμφανώς συγκινημένος και χαρακτήρισε «λυπηρή» την στάση της αυστριακής κυβέρνησης. «Θα βρούμε λύση μόνο εάν πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον (…). Δεν θέλουμε να τεθούν τα συμφέροντα μιας χώρας πάνω από το ευρωπαϊκό συμφέρον», δήλωσε.

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Τα πρόσφατα γεγονότα σε ό,τι αφορά την διάσωση στη θάλασσα και την Λέσβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει λειτουργούσα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», τόνισε.

Καταληκτικά επισήμανε: «Πρέπει να μας είναι απολύτως σαφές: Η μεταναστευτική πολιτική θα καθορίσει την τύχη της Ευρώπης. Μια πραγματική νέα αρχή είναι επειγόντως αναγκαία. Έχουμε τώρα τη μεγάλη δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη στέκει ενωμένη σε αυτό το δύσκολο θέμα».