Την καλύτερη απάντηση στους συνωμοσιολόγους και τους «αρνητές» της χρήσης μάσκας αποτελεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης καθόταν δίπλα σε επενδυτή θετικό στον κορονοϊό και δεν κόλλησε. Και αυτό διότι ακριβώς φορούσε μάσκα, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντως τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα ατόμων που αγνοούν την επιστήμη και την πραγματικότητα, με την πειθώ.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτηθείς εάν θα ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους «αρνητές» της χρήσης μάσκας, που χθες διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι απέναντι σε ότι ορθολογικό και την άποψη των ειδικών. Αυτό αντιμετωπίζεται με πειθώ και με την όσο μεγαλύτερη διάδοση των απόψεων των ειδικών και έχει να κάνει με το παράδειγμα. Ο κ. Παπαθανάσης καθόταν δίπλα σε άνθρωπο θετικό με κορονοϊό και το δικό του τεστ ήταν αρνητικό. Αυτό δείχνει ότι η μάσκα προστατεύει» και πρόσθεσε: «Η άποψη των ειδικών είναι αυτή που μας καθοδηγεί να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να βγούμε όρθιοι».

Ο κ. Πέτσας εξάλλου κάλεσε τους πολίτες να μην παρασυρθούν από θεωρίες συνωμοσίας ενώ χτύπησε καμπανάκι για τον κίνδυνο εφησυχασμού και νέου κύματος της πανδημίας παράλληλα με την έξαρση της γρίπης, κάτι που θα αύξανε την πίεση στο ΕΣΥ με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Φαίνεται, έτσι, αφενός ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και αφετέρου ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν, καθώς δεν παρατηρήθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων που ανέμεναν πολλοί για αυτή την περίοδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά τόνισε ότι το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο, για δύο λόγους:

«Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων μας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, όλα θα πάνε καλά.

Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας, θα το πληρώσουμε. Πρώτα τα παιδιά μας, μετά η οικογένειά μας και μετά η κοινωνία μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο εφησυχασμός.

Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμού ελλοχεύει.

Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε ξανά. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι καλοκαίρι. Θα συμπέσει μια τέτοια απευκταία χαλάρωση με τις εποχικές ιώσεις, ιδίως μάλιστα με αυτή της γρίπης.

Και τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδίως μάλιστα τα πιο ευάλωτα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και, όλοι μαζί, δεν θα το κάνουμε».