Στην ενίσχυση που λαμβάνουν απευθείας από την Πολιτεία τα ερασιτεχνικά σωματεία, αναφέρθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στη Βουλή υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε για ψήφιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά η Πολιτεία έρχεται να στηρίξει αδιαμεσολάβητα, απευθείας και με κανόνες διαφάνειας, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα σωματεία του, με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ».

Ο υφυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμισε πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Φορέων, με σκοπό την καταγραφή με ακρίβεια των στοιχείων όλων των σωματείων.

Εξαιτίας όμως των συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία, με την προτεινόμενη τροπολογία θεσμοθετείται ένα προπαρασκευστικό στάδιο σε όλο αυτό το εγχείρημα, όπου τα ερασιτεχνικά σωματεία εγγράφονται σε μια ειδική πλατφόρμα προεγγραφής αθλητικών σωματείων, κάτι που θα αποτελέσει και την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών σωματείων στην χώρα μας.

Αυτό το προσωρινό μητρώο, τόνισε ο κ. Αυγενάκης, θα αποτελέσει μια υποκατηγορία του γενικού μητρώου και θα εξασφαλίσει όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας, για το εάν ένα σωματείο είναι ενεργό, πόσους αθλητές και προπονητές έχει και εάν είναι νόμιμο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εντός του 2020 θα καταβληθούν 12 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων. Μια επιχορήγηση που δίνεται αδιαμεσολάβητα από τρίτους, και για πρώτη φορά από την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, να στηριχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που έχει πολύπλευρη και σημαντική προσφορά. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί απευθείας στα σωματεία, «αντικειμενικά, δίκαια και με απόλυτη διαφάνεια».

Με την τροπολογία αυτή, παρατείνεται για τρεις μήνες έως τις 16 Νοεμβρίου 2020, η θητεία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, και αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς η θητεία της Επιτροπής ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, σε χρονικό διάστημα όμως που χρειάζεται η προετοιμασία της έναρξης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Επίσης, με άλλη διάταξη της τροπολογίας, καθώς οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών θα διεξαχθούν εντός του τελευταίου διμήνου του έτους (λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της πανδημίας) παρατείνεται η θητεία των διοικήσεων των ομοσπονδιών που λήγει στις 31.10.2020, ώστε να είναι εφικτή η διενέργεια των αρχαιρεσιών τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.