Σε τέσσερις σταυρούς προτίμησης προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τις Ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό αντί για λίστα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από την εκλογική τους έδρα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Μέχρι τώρα υπήρχε ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, με κάποιες εξαιρέσεις στον νόμο. Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για την Ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του. Διευκρινίζω ότι αυτή είναι εσωτερική διαδικασία της ΝΔ και απόφαση του προέδρου. Εάν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα παραιτείται από βουλευτής. Από εκεί και πέρα, τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος, δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα, για το Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω, δε, ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά για την εσωτερική διαδικασία της ΝΔ είναι απολύτως σωστή».

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές που είναι υποψήφιοι για τις αυτοδιοκητικές εκλογές ανέφερε: «Εγώ, προσωπικά, εάν ήμουν υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου από τη βουλευτική έδρα. Είναι ένα πράγμα προσωπικό του καθενός. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ το υποστηρίζω είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για έναν συνάδελφό μου να το πράξει. Αλλά θεωρώ ότι για την Ευρωβουλή είναι απολύτως σωστό και θα έχει γι’ αυτό και τη θετική απήχηση στην κοινωνία».

Σε ερώτηση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και αν αυτές θα ισχύσουν από τις προσεχείς εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως υπάρχουν στρεβλώσεις και επισήμανε:

«Η Μυτιλήνη έχει διπλάσιο πληθυσμό από το Ρέθυμνο και πολύ μεγαλύτερη έκταση. Πριν τον “Καλλικράτη” το Ρέθυμνο είχε 11 δήμους και έμειναν πέντε και η Μυτιλήνη είχε 13 και έγιναν ένας. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Έχω ζητήσει από τα κόμματα, εάν υπάρχουν άλλα θέματα ή για τις αλλαγές αυτές, να τα βάλουμε διακομματικά και να μπορέσουμε, έτσι, στο πλαίσιο της επιτροπής, να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να πάμε στην επόμενη φάση του “Καλλικράτη” διορθώνοντας τυχόν λάθη με βάση και την εμπειρία των τριών ετών λειτουργίας του. Η διακομματική επιτροπή θα έχει έναν χρόνο που θα αποφασίσει η ίδια, δύο ή τριών μηνών. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, θα πάει μετά τις εκλογές. Είχαμε κατεβάσει μία συγκεκριμένη πρόταση πριν από τις γιορτές και υπήρχε αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ που είχε βγάλει μία ανακοίνωση που δεν το δεχόταν. Δεν μπορούσα να φέρω στη Βουλή κάτι με το οποίο διαφωνεί…».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών και τη δημιουργία Γερουσίας, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε: «Σας θυμίζω ότι τα περισσότερα σημεία- σχεδόν όλα- είναι στις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από τις εκλογές η ΝΔ και είχε γίνει μία επεξεργασία και έμπαιναν προς συζήτηση πάρα πολλά θέματα. Πιστεύω ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική. Κατ’ αρχήν θεσμική, διότι αν δεν υπήρχε αυτή, δεν ξέρω αν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Η δημοσιονομική κρίση δεν είναι θέμα μόνο κακού χειρισμού. Είναι αδήριτη ανάγκη αυτήν τη στιγμή να προχωρήσουμε σε συνταγματικές, θεσμικές αλλαγές. Π.χ. η ύπαρξη Συνταγματικού Δικαστηρίου που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες, αλλά όχι στη δική μας. Θυμίζω ότι αυτή η Βουλή είναι προαναθεωρητική από τώρα και στο εξής και μπορεί να προετοιμάσει η επόμενη Βουλή να γίνει αναθεωρητική ή ακόμη και συντακτική και να αγγίξει τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος».