Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι στο εξής η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ακόμα και αυθημερόν.

Το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν επιχειρηθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτήν την ώρα ο υπ.Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες , αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α..).

Μεταξύ άλλων, εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Η εταιρεία δεν θα είναι αναγκασμένη να υποβάλει αίτηση και να περιμένει πότε το Δημόσιο θα την ελέγξει για να εκδώσει την αντίστοιχη άδεια, καθώς οι έλεγχοι θα διενεργούνται κατά τη λειτουργία της επιχείρησης και θα γίνονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.