Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή δεν αναμένετο να καταλήξει σε κείμενο συμπερασμάτων, καθώς άλλωστε για μία ακόμη φορά λόγω κορονοϊού οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το ραντεβού της Ευρώπης με την Ιστορία λοιπόν, για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετατίθεται για την επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιθανότατα στις 9 και 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ ευρώ (εκ των οποίων η χώρα μας θα λάβει 32 δισ ευρώ) και έχει ως επιχείρημα τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της ύφεσης στη οποία οδήγησε το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά η επιχορήγηση (και ουχί δανεισμός) των κρατών- μελών από το Ταμείο, δεν συνδέεται με μνημονιακούς όρους, τονίζουν από την κυβέρνηση. Φυσικά η χώρα μας δεσμεύεται ούτως ή άλλως να τηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, όχι όμως όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση λόγω έξωθεν πιέσεων, αλλά διότι αυτή είναι η υπεύθυνη επιλογή.

Η ελληνική μάχη λοιπόν αφορά στο να μην μειωθεί το ποσό του Ταμείου, καθώς και να παραμείνει ως έχει, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων και να μην αλλάξει η κατανομή των κονδυλίων.

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν προς πάσα κατεύθυνση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η ΝΔ και να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όχι για πελατειακές ανάγκες.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα η επιτροπή Πισσαρίδη θα καταρτίσει ένα γενικό πρώτο draft για το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του συνόλου των χρημάτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, που φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ. Οι τελικές προτάσεις της επιτροπής θα είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο, πάνω στην ώρα για τη ΔΕΘ. Το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ ως τις 15 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ φυσικά, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία και η Αθήνα θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή μετέχουν ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) ο αναπληρωτής του, Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ), ο Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και ο Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale) και από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α. Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού.