Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφασή της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, θέτει όλες τις δυνάμεις του κόμματος «σε κατάσταση συναγερμού» για την επιτυχή έκβαση των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Βασική εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι το τρέχον έτος και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, πιθανότατα θα αποδειχθεί το κρισιμότερο πολιτικό και κοινωνικό διάστημα για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας, κυρίως για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και της αριστεράς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΚΕ καλεί όλες τις δυνάμεις του κόμματος να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκυρίας, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής: «Καλούμαστε», τονίζεται στην απόφαση, «να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή, εγχείρημα ιστορικής σημασίας, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Το καθήκον αυτό, αποτελεί για μας πρόκληση και απαντάμε θετικά. Ναι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη».

Για την κυβέρνηση, η ΚΕ τονίζει ότι «παρά τα συνεχή ψεύδη, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπολύει και τη στήριξή της από τεράστια μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αποσταθεροποιείται συνεχώς και απονομιμοποιείται στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «απελπισμένα αναζητά στηρίγματα από την τρόικα, τους Ευρωπαίους συνεταίρους της πολιτικής της, προβάλλει δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ τάζει ψίχουλα και ψεύτικες ελπίδες στους απελπισμένους, κυρίως στους άνεργους».

Επανερχόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού που εξέφραζε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή επιτίθεται με οξύτητα στον Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «δεν ξέρουμε ποιος ονειρεύεται τέτοιου είδους τερατογενέσεις. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική αριστερά, απέχει έτη φωτός από την πολιτική της κυβέρνησής του».

Για πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κάνει (σε απόφασή της) αναφορά στην κίνηση των «58», εκτιμώντας ότι οι διεργασίες «στο χώρο της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είναι ενδεικτικές του τρόμου που διακατέχει το σύστημα, που αναζητά απεγνωσμένα να διασωθεί, δημιουργώντας αναχώματα, μεσαία, δήθεν, πολιτικά μορφώματα, που επιδιώκουν να βάλουν νέο κοστούμι, σε μια ακραία μνημονιακή, απαξιωμένη στη συνείδηση του λαού, πάλαι ποτέ πολιτική δύναμη».

Το ΠΑΣΟΚ που εδώ και καιρό, προσθέτει η ΚΕ, συμπλέει επί της ουσίας με τη ΝΔ, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από θνησιγενή σχήματα, όπως η «κίνηση των 58», «μόνο που τα καινούργια κοστούμια δεν μπορούν να κρύψουν, την πολιτικά αποκρουστική και κοινωνικά αντιλαϊκή μορφή της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας, που πρωτοστατεί, ακόμα και σε ιδεολογικό επίπεδο, στην υπεράσπιση των μνημονίων και της λιτότητας».

Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχει ρεύμα ανατροπής υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ρεύμα αυτό «θα γιγαντωθεί» το επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτόν, η ΚΕ ζητά από τις κομματικές δυνάμεις να στρέψουν την προσοχή και τη δράση τους στο μαζικό κίνημα και ιδιαίτερα στο εργατικό, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες κοινωνικής αντίστασης σε κάθε μέτρο.

Εξάλλου, επισημαίνει την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στο προγραμματικό επίπεδο, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν κείμενα, στο πλαίσιο των επεξεργασιών της Επιτροπής Προγράμματος, που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και θα συζητηθούν στα όργανα και στις οργανώσεις του κόμματος, όπως για τους μικρομεσαίους, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανεργία, την παραγωγική οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση και τις τράπεζες.

Με την απόφασή της η ΚΕ επαναλαμβάνει την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και κορυφαία πολιτική μάχη.

Σημειώνει επίσης, ότι «η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη και γι’ αυτό θα χρειαστεί να τη δώσουμε με συλλογικότητα, με την αίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί, με γενικό προσκλητήριο στα υποτελή κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις γενιές. Κανείς δεν περισσεύει».

Τέλος, η ΚΕ ζητά από τα όργανα και τα μέλη του κόμματος να αξιοποιήσουν και το όπλο της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συσπειρώνει την ευρωπαϊκή αριστερά και αφυπνίζει κοινωνικές δυνάμεις, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλεται σήμερα στην Ευρώπη.