Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την τήρηση των μέτρων περιορισμού κατά του κορονοϊού τις ημέρες του Πάσχα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα, αν και υπήρξαν φυσικά και οι εξαιρέσεις.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Καλώς εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ακούσει πρώτα τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών. Σήμερα ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις εκ νέου στο Μαξίμου, αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί πολλάκις πριν ριφθεί ο κύβος.

Εκτός απροόπτου, το χρονοδιάγραμμα αφορά στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαϊου (δηλαδή θα υπάρξει μία μικρή παράταση, καθώς με τις εν ισχύ ΚΥΑ προβλέπονται περιορισμοί μέχρι τις 27 Απριλίου), αλλά με διαρκή επανεξέταση των κινήσεων, ανά 14 ημέρες, ώστε να διαπιστώνεται αν κάθε άρση επηρεάζει την εξάπλωση του ιού. Ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν θα παραμείνουν περιορισμοί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στόχος είναι το περίφημο R0 να παραμείνει κάτω από το ένα, δηλαδή κάθε ασθενής να μεταδίδει τον κορονοϊό σε λιγότερα από ένα άτομα κατά μέσο όρο.

Το πιο θετικό στοιχείο είναι η διαρκής μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Όμως αυτή η εβδομάδα θα είναι επίσης καθοριστική, καθώς τα μοντέλα πρόβλεψης της καμπύλης εξάπλωσης έδειχναν ότι η σημερινή ημέρα ήταν εκείνη κατά την οποία αναμενόταν η κορύφωση κρουσμάτων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνουν όμως υπόψη και τις συνέπειες στην οικονομία, αλλά και την κόπωση των πολιτών μετά από 40 ημέρες αυτοπεριορισμού, καθώς όσο παραμένουν εν ισχύ τα ίδια αυστηρά μέτρα αυξάνεται και ο κίνδυνος χαλάρωσης. Σημειωτέον ότι ήδη οι ειδικοί προειδοποιούν και για τις συνέπειες της καραντίνας στην ψυχική υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει άλλωστε οδικό χάρτη για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις 15 Μαϊου. Βεβαίως την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ακόμη δε γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού. Αλλά για αυτό η άρση των περιορισμών θα είναι υπό αίρεση και τα μέτρα θα μοιάζουν για καιρό με ένα ακορντεόν που θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Σύμφωνα πάντως με τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς σχεδιασμούς και με βάση το μοντέλο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, πρώτα θα ανοίξουν στις 4 Μαϊου, τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, οι βιοτεχνιες. Το δεύτερο κύμα θα αφορά καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ κλπ, αλλά με περιορισμούς κοινωνικής απόστασης όπως αριθμό ατόμων ανά τμ και λιγότερα τραπέζια ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Στις επιχειρήσεις στις οποίες αυτό είναι δυνατό, θα συνεχιστεί η τηλε-εργασία, ενώ οι υπόλοιπες θα κληθούν να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα προστασίας και υγεινής. Για ένα διάστημα πιθανόν να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε χώρους εργασίας όπου εργαζόμενοι και πελάτες έρχονται σωματικά κοντά (πχ σε κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια).

Στην τρίτη φάση, τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, το σχέδιο είναι να ανοίξουν πολυκαταστήματα, κινηματογράφοι, θέατρα, παιδότοποι, γυμναστήρια κλπ, ενώ σταδιακά θα έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία οι δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στα δικαστήρια, η άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει από τα υποθηκοφυλακεία και οι υπηρεσίες στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, ώστε να ξεπαγώσουν οικονομικές δραστηριότητες, όπως σύσταση εταιρείας, τροποποίηση καταστατικού, αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά τι θα γίνει με τα σχολεία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντως θα διενεργηθούν κοντά στην κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με μέτρα προστασίας όπως κάτω από 10 μαθητές ανά αίθουσα και τήρηση αποστάσεων. Μετά τις 11 Μαΐου ενδεχομένως να επιστρέψουν μόνοι οι μαθητές της Γ Λυκείου στα θρανία και πάλι με μέτρα προστασίας. Ανοιχτό είναι εάν θα ανοίξουν καν τα σχολεία για τις υπόλοιπες τάξεις, ενώ πιθανόν να μη διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και λοιπών αθλημάτων θα ολοκληρωθούν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές στα γήπεδα και με τηλεοπτική μετάδοση.

Μένει να αποφασιστεί εάν και μέχρι πότε θα παραταθούν τα μέτρα για τις εκκλησίες.

Στο 13033 είτε θα προστίθενται νέοι κωδικοί είτε σταδιακά θα καταργούνται.

Οι αποφάσεις για τον τουρισμό τέλος συναρτώνται και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών για τις αερομεταφορές, στις όποιες -όταν και όποτε ξεκινήσουν πάλι κανονικά- θα ισχύσουν μέτρα όπως αγορά αεροπορικού εισιτηρίου μόνο μετά από τεστ, θερμομέτρηση των επιβατών, χρήση μάσκας, κλπ.

Μέσα στον Ιούνιο πάντως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία σε περιοχές όπου υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές μονάδες. Στις υπόλοιπες περιοχές όμως και τα μικρά νησιά, είναι ανοιχτό το τι και πότε θα ισχύσει.