Σε μια θετική συγκυρία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση και την βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία συνάντησε ευρύτατη συναίνεση.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε οκτώ από τα 11 άρθρα του και δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως και οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ ψηφίζει επίσης άρθρα και τοποθετείται κατά, όπως και η ΧΑ.

Μια αποστροφή ωστόσο του λόγου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου προκάλεσε την οξεία αντίδραση τόσο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση όσο και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και πυροδότησε εκ νέου σύγκρουση για το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ρώτησε τον κ. Μητρόπουλο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτά τα οποία καταγγέλλει αποτελούν την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή «ή αυτά ή σήκω και φύγε», προσθέτοντας: «Εσείς τι λέτε; Πάση θυσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, θα υποχρεωθείτε και θα εφαρμόσετε και αυτά».

«Δεν είπαμε πάση θυσία, είπαμε θα δούμε τι θα μας πει…», απάντησε ο κ. Μητρόπουλος για να απαντήσει επίσης ο κ. Παφίλης: «Το «θα δούμε» το λέτε προεκλογικά στα μπαλκόνια και στο Τέξας στο Αμερικάνικο Επιμελητήριο. Και όταν πάτε στο Σελ, τα λέτε διαφορετικά»!

«Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ. Εμείς, δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα» απάντησε ο κ. Βρούτσης και τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή εγγυάται την ασφαλή πορεία της χώρα μας στους ευρωπαϊκούς κόλπους. Είπατε «θα δούμε». Τι ειπώθηκε; Αναφέρθηκε το θέμα «εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι». Είπατε ένα «θα δούμε». Για τη δεδομένη περίοδο και για το ορατό μέλλον σε σχέση με την Ευρώπη, υπάρχουν πράγματι δύο δρόμοι, δηλαδή ένας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκτός. Μιλάμε για το σήμερα και για το ορατό μέλλον. Το «θα δούμε» τι σημαίνει; Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να εκφράζετε και τις δύο απόψεις, πότε τη μία -ανάλογα με το τι συζητάτε- και πότε την άλλη. Όμως, αυτό δεν είναι ούτε καθαρή άποψη ούτε πρόταση για το αύριο. Η δολιχοδρόμηση της παράταξής σας, του Κόμματός σας, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, είναι πλέον εμφανής.

Πρόσκληση για το Ασφαλιστικό

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε την πρόσκληση του προς τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει σε διάλογο στη Βουλή με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μισθολογικό. Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να «αποκαλύψει» που θα βρει τα λεφτά ώστε να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για επαναφορά των συντάξεων και εισαγωγή νέων ασφαλισμένων στο σύστημα, αφού – όπως ανέφερε – οι προτάσεις αυτές κοστίζουν 7 δισ. ευρώ. «Θα τα βρει μέσα από το σύστημα ή μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί αν δεν είναι ένα από τα δύο είναι υποχρεωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει από πού θα βρει τα λεφτά. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «πολύ μικρή παρέμβαση που δεν ωφελεί ουσιαστικά σε τίποτα», αυτό που (όπως είπε ο κ. Βρούτσης) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει σαν λύση στο Ασφαλιστικό, την επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων από το «κούρεμα». Όπως ανέφερε: το κομμάτι του PSI των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 12 δισ., υποπολλαπλάσιο δηλαδή της μισής ετήσιας δαπάνης (28,4 δισ.) για μία φόρα. Προηγήθηκε αναφορά του κ. Μητρόπουλου κατά την οποία το PSI ήταν για ένα προδιαγεγραμμένο, εκ προμελέτης, έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε σχετικώς με την τοποθέτηση του κόμματός του στην αυριανή επί των άρθρων και των τροπολογιών ψηφοφορία ότι ψηφίζει για την επιβολή των προστίμων για ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία όπως και άλλα επτά άρθρα, ενώ κατά θα τοποθετηθεί στην τροπολογία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εξυπηρετεί τις τριγωνικές συναλλαγές, άρα τη φοροδιαφυγή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και τη χαρακτηρίζει φωτογραφική.