Την αποκάλυψη ότι η Τουρκία είχε διατυπώσει απειλές για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον περασμένο Οκτώβριο έκανε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το διαπίστωσα εγώ ο ίδιος στις 4 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης είχε εκείνη την εποχή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον κ. Κουμουτσάκο για έλλειψη βοήθειας και υπονόμευση εκ μέρους της Ευρώπη στο ζήτημα της Συρίας. Τότε ο κ. Σοϊλού απείλησε ανοικτά με άνοιγμα των συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μου είπε ότι θα σας στείλω 50.000 την Κυριακή και 70.000 τη Δευτέρα. Τότε τι θα κάνουν;» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό σχέδιο εξυφαινόταν εδώ και μήνες και επιβεβαιώθηκε στον Έβρο. Το κλείσιμο των συνόρων εκ μέρους μας, αποτελούσε μονόδρομο. Όλο αυτό είναι τόσο μείζον που δικαιολογεί την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου για ένα διάστημα».

Κατέληξε τονίζοντας πως «ήταν ευθεία και προσβλητική στάση αυτό που έκανε η Τουρκία. Ήταν υπόδειγμα παραβίασης των σχέσεων καλής γειτονίας. Τα σύνορα μας θα προστατευθούν με κάθε τρόπο».