«Πυξίδα πορείας για το σήμερα» είναι ο Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει επίσης ότι το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, αυτό της επανένωσης της Κύπρου, «οφείλουμε να το πραγματοποιήσουμε, ως φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πολιτικό».

Η δήλωση του κ. Σημίτη έχει ως εξής:

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία σφράγισε την ιστορία της Κύπρου. Ρεαλιστής και διεκδικητικός, μετριοπαθής και ορθολογιστής, ανθρώπινος και βαθιά δημοκράτης, ο Γλαύκος Κληρίδης είναι πυξίδα πορείας για το σήμερα.

Μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά, υπό δύσκολες συνθήκες, για να καταστήσουμε την Κύπρο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Το πετύχαμε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση του νησιού. Όραμα και αγωνία του παρέμεινε μέχρι το τέλος η επανένωση της Κύπρου. Αυτό το όραμα οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε ως φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πολιτικό.

Εκφράζω, από βάθους καρδιάς, τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη και τον Κυπριακό ελληνισμό».