Οι διαδικασίες διαμόρφωσης των χώρων υποδοχής για την εγκατάσταση του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού τον οποίο η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να παραδώσει στα περισσότερα νοσοκομεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη συνάντηση εκτός της διαδικασίας εγκατάστασης των ιατρικών μηχανημάτων, βάσει της προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού περίπου 23 εκατ. ευρώ που έχει υπογραφεί από την Περιφέρεια, συζητήθηκαν και προγράμματα που θα δρομολογήσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των νοσοκομείων και τη θωράκιση της πρόληψης υγείας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας δεν προϋπολόγισε κονδύλια τόσο για τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής των μηχανημάτων όσο και πρόσληψης προσωπικού για τη χρήση τους. «Τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων θα έπρεπε να δοθούν από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας, μέσω ΕΣΠΑ και όχι από ίδιους πόρους της Περιφέρειας» είπε ο ίδιος. Επίσης παρατήρησε ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής του υπ. Υγείας και όχι της Περιφέρειας και ότι «τα 23 εκατ. ευρώ της σύμβασης που έδωσε η Περιφέρεια, θα έπρεπε να πάνε στους Δήμους για έργα υπέρ των πολιτών και όχι να καλύψουν την αδυναμία και αδιαφορία της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας να επανδρώσει τα νοσοκομεία της Αττικής».

Ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε προς τον υπουργό πως η Περιφέρεια θα δρομολογήσει την ενίσχυση των νοσοκομείων σε επίπεδο υποδομών, από πόρους του ΕΣΠΑ, αφού ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας για τις υφιστάμενες ανάγκες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της έγκαιρης εγκατάστασης του εξοπλισμού στα νοσοκομεία -δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος- και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Στόχος μας είναι να κινηθούμε άμεσα προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας πως «η ενίσχυση των νοσοκομείων σε επίπεδο υποδομών και οι πολιτικές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης υγείας είναι προτεραιότητά μας και σ’ αυτό το πλαίσιο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».