Αναθεώρηση του Συντάγματος: Στις 25 Νοεμβρίου οι ψηφοφορίες επί των τελικών διατάξεων

Από 10 έως 22 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:28
08/11/2019
Αναθεώρηση του Συντάγματος: Στις 25 Νοεμβρίου οι ψηφοφορίες επί των τελικών διατάξεων
1
loading

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα αποφασίσει με σχετική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, ρίχνοντας την «αυλαία» στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, που ξεκίνησε από την προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή και ολοκληρώνεται στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή.

Θα προηγηθεί πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια από 18 έως 22 Νοεμβρίου για τις αναθεωρητέες διατάξεις που ψήφισε και εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα παραδώσει την έκθεση της την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Στη σημερινή (08/11) τελευταία συνεδρίαση, και έπειτα από 12 συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 70 ωρών και με πάνω από 168 παρεμβάσεις και εξαντλητικές συζητήσεις, η Επιτροπή Αναθεώρησης ολοκλήρωσε το έργο της, με τη ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την τελική διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων ήταν ότι έγινε μία γόνιμη, δημοκρατική και υψηλού επιπέδου συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, απορρίφθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη της επίμαχης ερμηνευτικής διάταξης στο άρθρο 86, προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση και όχι επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων.

Σημειώνεται ότι, η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της πλήρους κατάργησης του άρθρου 86.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε, επίσης, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων για καθιέρωση απλής αναλογικής, της υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας του πρωθυπουργού, για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και για συνταγματοποίηση του πολιτικού όρκου, για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για διεθνείς συνθήκες και προτάσεις νόμων, για την καθιέρωση «εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας» και για την περαιτέρω συνταγματική κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κατάργηση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια για συνταγματοποίηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ευρύτατη αποδοχή είχε η διάταξη του άρθρου 32 παρ. 4 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφώνησαν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα για:

  - Την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

  - Τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.

  - Την κατάργηση του άρθρου 86 για την ειδική ποινική μεταχείριση των υπουργών.

  - Την κατάργηση προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και κεφαλαίων εξωτερικού και σε μια σειρά άλλα θέματα.

  Οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή. Για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων στο πλαίσιο της Β΄ φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης το ΚΚΕ πρότεινε τα εξής:
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_35.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει