Στουρνάρας: Αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού κεφαλαίου μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Τι λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:59
16/10/2019
Στουρνάρας: Αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού κεφαλαίου μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
4
loading

Στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean με θέμα «Η βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον» μίλησε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού μας κεφαλαίου.

Ο ίδιος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, παρέπεμψε σε μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με αυτή προτείνεται η άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Παράλληλα όμως το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα το παράδειγμα της Σουηδίας. Η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΒΡΕ ΖΑΙΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ

  ΑΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΙΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ...
  ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ
  ΤΟ ΤΣΙΡΘΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΛΠ??????
  ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ....
  ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΨΕΥΤΕΣ...
  ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΨΕΥΤΕΣ...
  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΖΑΙΟΙ ΜΟΥ ΚΑΗΜΕΝΟΙ

 2. avatar ΟΧΙ άλλο κάρβουνο

  His master's voice...

 3. avatar advouk 7

  Τομαρι Στουρναρα για το 2010 δεν μας λες τιποτε που Χρεοκοπησατε την Ελλαδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την καταδικασατε σε 50 χρονια φτωχεια ,για το 2015 μιλας για σκεπασεις τις κλεψιες σας,ου να μου χαθειτε κλεφταριο

 4. avatar Με συμπαραστάτη την κυβέρνηση

  Ο υπάλληλος των ξένων δανειστών στρώνει το χαλί για να σταματήσει η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί τον άφθονο στην Ελλάδα και φθηνό λιγνίτη. Να χρησιμοποιείται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που εισάγουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει